Spoiler vooraf: die plavei je natuurlijk niet met stenen. Nee, enkel houten onderdelen komen hieraan te pas. Je zet het geheel zelf in elkaar, zodat jij extra trots mag zijn op het resultaat!
Iedere zomer weer hoop je op volop zon om op te mogen vangen vanuit jouw eigen tuin. Natuurlijk heb je die dan ook het liefst op het zuiden liggen. Maar niet alleen de weersomstandigheden spelen bij jouw genot een grote rol. Jouw directe omgeving kraakt of maakt iedere ervaring! Kies daarom tuinmeubelen uit die volledig bij je passen en vervang eventueel een zandvlakte of grasmat met een ondergrond die je helemaal zelf in elkaar timmert.
Zoals je uit de kop hebt kunnen aflezen, wordt dat dus geen stenen tafereel, omdat hier algen op kunnen groeien en omdat de voegen tussen de stenen een bron zijn van onkruid. Is dat ook jou een doorn in het oog? Dan wordt het hoog tijd om de mouwen op te stropen en een vlonder te gaan bouwen. Dat doe je zo:
Maten
Neem de tijd en meet zorgvuldig het oppervlak op waar jouw nieuwe houten terrasvloer komt te liggen. Hieruit kun je deels zelf bepalen hoeveel planken en balken je nodig hebt, hoewel je dat uiteraard ook mag overleggen met de expert van jouw plaatselijke bouwmarkt of houthandel. Dat is zelfs aan te raden, want hij of zij weet precies hoeveel onderbalken je moet leggen om de constructie stabiel te houden. Bovendien is dit de persoon die jou een specifieke houtsoort kan aanraden die volledig bij jouw situatie past. Waar de ene zeer geraffineerd eplanken kiest, gaat een ander bijvoorbeeld voor steigerplanken. Soms is zo’n doorleefde uitstraling namelijk precies wat je zoekt.
Tussenruimte
Op basis van de temperatuur zet hout uiteen of krimpt het. Daarvoor moet je het alle mogelijkheid bieden door een vaste tussenruimte voor alle onderdelen toe te passen. Die bedraagt tussen de zes of acht millimeter.
Bodem
Een drassige ondergrond zorgt dat je vlonder mogelijk wegzakt. Leg er daarom vooral drainage onder aan of bouw hem op een hellend oppervlak. Direct onder je vloer leg je een worteldoek neer, zodat je ook van onkruid absoluut geen last zult hebben.
Onderbalken
Schaf het geadviseerde aantal onderbalken aan en ga hier nooit onder zitten omdat dan de constructie niet stevig genoeg is. Leg ze op gelijke hoogte aan.
Eerste plank
Leg de eerste plank recht en haaks en schroef hem vast met speciale vlonderschroeven zodra dat het geval is. Neem de vaste afstand in acht en leg de eerstvolgende aan.
Volgende planken
T-stukjes helpen je met de vaste afstand tussen de planken. Ligt er eentje scheef? Ga dan terug naar de plank die nog wel goed lag en leg de rest opnieuw aan.
Laatste plank
Als de op één na laatste plank haaks en recht ligt, moet ook de laatste geen probleem vormen. Schroef hem vast.
Randen
Vanaf de randen kun je het worteldoek aan de onderkant zien liggen. Onttrek dit aan het oog met behulp van overgebleven planken die je aan de zijkant bevestigt. Met inachtneming van de vaste afstand, uiteraard.
Klaar!
Gereedschap opruimen, aanvegen, inrichten en je bent klaar, van harte gefeliciteerd!