Heb jij al eens gevist met doodaas?

door Wanderlust

In de herfst en winter zie je veel vissers met felle oranje dobbers langs de waterkant, dit is namelijk de periode van het doodaas vissen. De witvis gaat centraal liggen in kleine wateren en de roofvis trekt hier achteraan, dit is de perfecte tijd voor het doodaas vissen op snoek of snoekbaars. Voor het doodaas vissen is er keuze uit verschillende soorten aasvissen. Denk hierbij aan populaire soorten als: voorn, kolblei, brasem, makreel, haring, spiering, sprot, sardines, horsmakreel of sprot. 

Het is mogelijk om op verschillende manieren met doodaas te vissen. Zo kun je bijvoorbeeld met een dobber vissen. Hierbij kun je de aasvis boven de bodem presenteren, op de bodem of slepend met een aasvis achter de boot aan trollen. 

De afgelopen jaren is het ook erg populair geworden om statisch te vissen op roofvissen Tijdens het statisch vissen zorg je ervoor dat de aasvis op de bodem ligt. Deze passieve manier van vissen is erg populair geworden in de afgelopen jaren. Deze manier van vissen lijkt veel op karper vissen en kan ontzettend effectief zijn!

Fireball vissen

Een andere populaire manier vissen vissen met doodaas is fireball vissen. Tijdens het fireball vissen wordt de aasvis achter een boot aangesleept. Dit kan zowel met een normale visboot of bellyboat worden uitgeoefend. De fireball kan ook onder een trolling dobber worden bevestigd. Het voordeel van het fireball vissen is dat je snel groot wateroppervlakte kunt uitvissen in een kortere tijd.

Welke aasvis is geschikt?

Zoals je ziet zijn er veel verschillende manieren van doodaas vissen mogelijk. Belangrijk is om er rekening mee te houden dat niet elke aasvis geschikt is voor alle methodes. Zo zijn sardines behoorlijk zachte vissen, deze aasvis zal snel van de haak schieten wanneer je deze op een fireball bevestigd. Je kunt voor deze manier beter een stevige vis pakken. Horsmakrelen, makrelen en voorns zijn bijvoorbeeld veel taaier van structuur. Hierdoor zal de vis beter blijven hangen. Sardines zijn erg populair voor het statisch vissen. Het beste is om met een bevroren sardine in te werpen, dan is de vis nog lekker stevig en zul je hem niet verliezen. De sterke geur die aan deze aasvis zit zal de roofvis van ver opmerken!

Related Posts

Leave a Comment