Help, mijn radiator doet het niet!

door Wanderlust

Woon je er al een tijd of ben je net verhuisd en ben je erachter gekomen dat de radiator het niet doet? Wat kun je daaraan doen? Als eerst is het belangrijk dat als je een huis huurt, dat je contact opneemt met de huurbaas. Als huurder ben jij niet verantwoordelijk voor het vervangen van de radiator. Als je een koophuis hebt, zul je het helaas wél zelf de radiator moeten vervangen

Kies een radiator 

Om te beginnen moet je een passende radiator kiezen. Het makkelijkste is als je een radiator kiest die hetzelfde formaat heeft als de huidige radiator. Zo kun je die simpel op dezelfde plek installeren en hoef je ook geen gaten te dichten. Op deze manier kun je de leidingen ook op dezelfde plek laten staan. Kijk bij het maken van een keuze voor een radiator meteen of het wel bij je interieur past. Eventueel kun je de radiator zelf verven. Zorg er wel voor dat je hiervoor hittebestendige verf voor gebruikt. 

Verwijder de oude radiator

Zorg er als eerst voor dat de stekker van de CV ketel uit het stopcontact is. Nu kun je alle radiatoren die vervangen moeten worden opendraaien en het water verwijderen met een slang. Hiervoor moet je het aftappunt vinden. Deze bevindt zich in de laagste radiator en is te herkennen aan een koperen schroefdop met ketting. Als je de radiatoren leeg hebt laten lopen kun je deze losschroeven en verwijderen. Verwijder ook de oude ophangbeugels. 

Nu kun je op dezelfde plekken de nieuwe ophangbeugels vastschroeven en de radiatoren vastmaken. Daarna kun je de leidingen koppelen aan de radiator en de CV installatie vullen met water. Werk de leidingen af met rozetten en je kunt de CV ketel weer verbinden met het stopcontact. 

Plaatsen radiator uitbesteden 

Ben jij totaal niet handig met het klussen en dergelijke? Dan kun je vaak ook een professional inschakelen. Soms kun je bij het aanschaffen van een nieuwe radiator ook het bedrijf meteen vragen of ze de installatie ook willen uitvoeren. Dit zal vaak wat extra kosten, maar dan hoef je het in ieder geval niet zelf te doen! Je kunt ook altijd een kennis vragen die misschien wat handiger in dit soort dingen. Zo bespaar je nog wel op de kosten, maar weet je wel dat het goed geïnstalleerd wordt.

Hopelijk kun je hiermee goed op weg. Veel succes met het vervangen van je radiatoren!

Lees ook: Woonkamer inrichten? Doe het in deze volgorde!

Related Posts

Leave a Comment