DIY

Wat is DIY en hoe begin je ermee?

door Wanderlust

DIY staat voor ‘Do It Yourself’. Dit betekent in het Nederlands ‘Doe het zelf’. Het wordt in het Nederlands ook vaak afgekort als ‘dhz’. Doe-het-zelven is simpel gezegd het zelf doen van iets. Normaal gesproken koop je veel producten in de winkels, maar je kunt ze ook zelf maken. Dit wordt ook wel doe-het-zelven of DIY genoemd. Dit wordt vaak gedaan, omdat mensen het leuk vinden en het meestal goedkoper is dan het kopen van nieuwe producten. Daarnaast kun je vaak goed materialen recyclen met DIY. 

Hoe begin je ermee? 

Het is helemaal niet moeilijk om te beginnen met DIY. Je kunt heel veel verschillende kanten op gaan. Je kunt klein beginnen met het zelf maken van een sjaal of je kunt ervoor kiezen om meteen wat intensievers te maken zoals een tafel. Afhankelijk van wat je wilt maken heb je ook een andere voorbereiding nodig en andere materialen en gereedschappen. Als je een sjaal gaat maken dan heb je natuurlijk wol nodig en een brei- of haaknaald. Je kunt je inlezen in verschillende patronen of filmpjes kijken waar ze uitleg geven over hoe je een sjaal kunt maken. 

Als je meubels zelf wilt maken heb je hele andere spullen nodig. Om te beginnen is het handig om een gereedschapskoffer te hebben met de juiste gereedschappen. Dit verschilt ook weer afhankelijk van wat voor meubels je wilt maken. Wil je houten meubels maken? Of juist van metaal? Voor metalen meubels heb je weer veel meer gereedschappen nodig die geschikt zijn voor metaalbewerking. Denk dus altijd eerst goed na over wát je precies wilt maken. 

Oriënteer je 

Het is belangrijk om eerst goed te oriënteren. Wat wil je maken? En wat heb je hiervoor nodig? Heb je het vertrouwen in jezelf dat je het ook echt kunt afmaken? Wat is je budget voor het project en is dit realistisch? Dit zijn allemaal belangrijke punten om te overwegen, vóórdat je begint met DIY. Veel DIY projecten kun je vrij makkelijk beginnen, maar je moet het ook écht afmaken. Het is zonde als je allerlei materialen in huis haalt voor DIY, om vervolgens maar één keer iets te doen en er nooit meer naar om te kijken. Begin dus klein en zorg ervoor dat het haalbaar is om te maken. Koop ook niet meteen eindeloos veel materialen in, maar haal kleine hoeveelheden. Probeer het eerst een keer, anders zit je straks met allerlei spullen waar je niets meer mee kunt of wilt doen.

Lees ook: Een terras van hout

Related Posts

Leave a Comment