Op het moment dat je een uitvaart voor iemand moet regelen zul je merken dat hier ontzettend veel kosten bij komen kijken. Zo kan een uitvaart al snel duizenden euro’s kosten. Als je hier niet op voorbereid bent kun je voor onaangename financiële verrassingen komen te staan. Ben je benieuwd waar je allemaal rekening mee moet houden? Lees dan in deze blog de meest voorkomende kostenposten bij een uitvaart.
Uitvaartverzorger
Een van de eerste stappen die je zet na het overlijden van een dierbare is het benaderen van een uitvaartverzorger. Een uitvaartverzorger neemt voor jou de taken en formaliteiten die komen kijken bij het regelen van een uitvaart uit handen. In het geval de overledene een uitvaartverzekering had is het slim om bij de uitvaartverzekeraar te informeren wat er wel en niet gedekt wordt door de verzekering. Sommige zaken, zoals het vervoer, zullen misschien niet door de verzekering vergoed worden. Tip: vraag altijd een offerte aan voordat je akkoord gaat met de kosten van de uitvaart.
Verzorging en opbaren
In veel gevallen zal de verzorging van de overledene door de uitvaartverzorger worden gedaan. Mocht het overlijden hebben plaatsgevonden in het ziekenhuis of in een hospice, dan kan het ook zo zijn dat dit daar gebeurt. Kijk daarom goed wie je uiteindelijk moet betalen, zodat duidelijk is welke verzekering erop van toepassing is. Op het gebied van het opbaren van de overledene zijn er verschillende opties. Zo kun je het opbaren thuis laten plaatsvinden, maar je kunt ook voor het opbaren in een rouwcentrum kiezen. In dit geval zullen er extra kosten gemaakt worden voor het gebruiken van een koelruimte.
Vervoer
Ook het vervoer zal geregeld moeten worden. Je moet dan aan een aantal dingen denken, zoals het type auto en de kleur ervan, maar ook het aantal volgauto’s dat nodig is om de familie en andere genodigden naar het uitvaartcentrum te brengen. Verder zijn de kosten afhankelijk van het aantal kilometers dat gereden moet worden.
Kist
De prijzen van kisten kunnen aardig uiteenlopen. Zo zul je bij een kist van een dure houtsoort bijvoorbeeld rekening moeten houden met een prijs van rond de €1000, terwijl een goedkoper materiaal al zo de helft kan schelen. Ga dan na wat de wens van de overledene hierover was en wat er eventueel vergoed wordt door de verzekeraar. Zo kunnen er ook wensen zijn vastgelegd over een aantal dragers (van de kist) of het soort lijkwade.
Begrafenis en afscheidsbijeenkomst
De meeste kosten zitten waarschijnlijk in de begrafenis, crematie en de afscheidsbijeenkomst. Want wat kost een uitvaart? Dit hangt ook weer af van de wensen van de overledene. Begraven kost meer dan cremeren, omdat je dan te maken krijgt met grafrechten en begraafkosten. Ook een grafsteen of monument kan flink in de kosten lopen. De kosten van de afscheidsbijeenkomst kunnen ook verschillen. Wil je bijvoorbeeld een aula afhuren en nog gebruikmaken van andere voorzieningen van het uitvaartcentrum, zoals een afsluitende gelegenheid voor koffie en wat te eten.
Ga je om tafel zitten met een uitvaartverzorger? Bepaal dan eerst je budget zodat je weet welke diensten er wel en niet aan de orde zijn.