De meeste schoolpleinen hebben een dubbele functie: de speelplaats doet dienst als openbare ruimte en onder schooltijd als schoolplein. Voor veel buurten is het dan ook een echte aanwinst als een school besluit om over te gaan op een groen schoolplein. Na schooltijd kunnen de kinderen uit de buurt zich uitleven in het groen. Maar hoe zit het precies met de verantwoordelijkheid bij gebruik van een schoolplein buiten schooltijd? En wie draagt zorg voor het beheer?
Verantwoordelijkheid bij gebruik groen schoolplein
Wanneer schoolbesturen nadenken over de aanleg van groene schoolpleinen, wordt vaak aandacht besteed aan de extra risico’s van spelen in de natuur. Het is essentieel om goed na te denken over de inrichting, het keuren van de speeltoestellen en wie verantwoordelijk is op welk moment. Een speelplein bij een school dat in gebruik is onder schooltijd, valt onder de verantwoordelijkheid van het schoolbestuur. Na en voor schooltijd valt de verantwoordelijkheid voor het plein, dat dan feitelijk onder de openbare ruimte valt, mede onder de gemeente.
Speeltoestellen moeten gekeurd worden door een algemene keuringsinstantie (AKI) volgens de normen voor speeltoestellen. In dit geval voldoe je als school aan de Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen (WAS). Kies voor een professionele partner voor de aanleg van het groene schoolplein, met voldoende kennis van de WAS. Gedegen groenbeheer en onderhoud zorgt er voor dat je de risico’s zo klein mogelijk houdt.
Convenant opstellen
Het is wenselijk om overeenkomst met de gemeente te sluiten door de gedeelde verantwoordelijkheid rondom het groene speelplein. Neem daarin op dat het groene plein zowel dienstdoet als openbare ruimte als een speelplein. In welke situatie is welke partij verantwoordelijk wanneer er een ongeluk plaatsvindt op het terrein? Zo zijn het schoolbestuur en de gemeente in beginsel niet aansprakelijk als een spelend kind een arm breekt op een goed onderhouden schoolplein. Is er echter sprake van een valpartij vanwege omhoog gelegen tegels of een slecht onderhouden speeltoestel, dient er wel degelijk rekening te worden gehouden met aansprakelijkheidsstelling.
Speelplein in gebruik nemen
Als het groene plein bijna klaar is, wordt vaak gevraagd wanneer de eerste kinderen hierop mogen spelen. Er mag pas op een nieuw aangelegd speelplein gespeeld worden, als je alle certificaten van goedkeuring in huis hebt. Zo weet je zeker dat onder andere de speeltoestellen veilig zijn. Als je geen risico’s wilt nemen, valt het dus aan te raden om te wachten tot de keuring helemaal rond is.