Een knisperend haardvuur in je huiskamer als toppunt van knusheid tijdens de donkere dagen in het najaar en de winter, wie wil dat nou niet? Een houtkachel geeft veel gezelligheid en bovendien warmte in huis. Tegelijkertijd hoor je steeds vaker dat het asociaal is om anno 2021 nog hout te stoken, omdat het slecht zou zijn voor het milieu en overlast aan omwonenden bezorgt. Wat is daarvan waar? En bestaan er soorten open haarden die wél duurzaam zijn en dus bij de huidige tijdgeest passen? In deze blog geven we je antwoord op deze vragen.
De nummer 1 milieuonvriendelijke haard: de houtkachel
Waarom worden houtkachels als milieuvervuilend beschouwd? Dat heeft te maken met drie dingen: co2-uitstoot, brandstof en rendement. Want het sfeervolle, knisperende geluid wordt veroorzaakt door de verbranding van hout en dat chemische proces verbruikt zuurstof en produceert veel koolstofdioxide. Een stof die een grote bedreiging vormt voor de toekomst van de aarde en waarvan we al decennia weten dat we de uitstoot ervan moeten zien terug te dringen. Ook komen er bij de verbranding fijnstof en rook vrij, die slecht zijn voor je eigen gezondheid en die van je buren.
De productie van hout als brandstof is in de meeste gevallen ook niet zo duurzaam: er worden bomen voor gekapt, met ontbossing en alle gevolgen voor flora en fauna die dat met zich meebrengt. Ook niet iets om blij van te worden. Tenslotte is het rendement van houtkachels erg laag, omdat tot wel 90% van de geproduceerde warmte regelrecht de schoorsteen uitvliegt en dus niet bijdraagt aan de verwarming van je woning.
Verantwoorde alternatieven: de bio-ethanol en elektrische haard
Het meest duurzame alternatief voor een houtkachel is zonder meer een elektrische haard. Zoals het woord al zegt, wordt zo’n kachel gewoon op je netstroom aangesloten en werkt op elektriciteit. Zeker als je (een deel van) je stroomverbruik via zonnepanelen opwekt, voor de aanschaf waarvan je gebruik kunt maken van fiscale voordelen vanuit de overheid, is een elektrische haard de milieuvriendelijkste opvolger voor de ouderwetse houtkachel. Vaak hebben elektrische haarden de keuze tussen alleen een vlammenspel zonder warmteafgifte, of echt verwarmen. Hierdoor kun je als het niet zo koud is, kiezen voor de gezelligheid van een brandende kachel met een fractie van het energieverbruik van een echte verwarming.
Wil je toch graag échte vlammen (hoewel de nabootsing van vlammen in elektrische haarden steeds natuurlijker oogt) dan kun je voor een bio-ethanol haard kiezen. Die verbruikt plantaardige brandstoffen, zoals maïs, suikerbieten, rogge en tarwe, wat een stuk minder belastend is voor het milieu dan hout. Voor dit type haard is geen rookkanaal nodig, omdat er geen rook of roet bij de verbranding vrijkomt. Wel zo prettig voor het milieu en je gezondheid, en bovendien brandveiliger!