De mooiste plekken in Drenthe

door Wanderlust

Drenthe is een van de dunst bevolkte provincies van Nederland. Alhoewel Assen op het moment misschien wel de snelst groeiende stad van Noord-Nederland is, is het in Drenthe toch erg rustig. Dat kun je ook merken aan de dingen die in Drenthe te doen zijn. Als je houdt van rust en natuur, dan is Drenthe zeker een goede provincie om een keer te bezoeken. Het staat bekend om zijn prachtige natuurgebieden, maar natuurlijk ook om de hunebedden. Dit zijn grafkelders van duizenden jaren oud. Maar welke plekken zijn nou echt het bezoeken waard in de provincie Drenthe?

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold kan vanuit meerdere provincies bezocht worden. Ook vanuit Drenthe. Het is één van de grootste natuurgebieden in Nederland. Het grootste nationale park in Nederland is de Hoge Veluwe. Dit natuurpark staat overigens ook op de lijst ‘top 11 bezienswaardigheden in Nederland‘. Ook zeker een aanrader om te bezoeken. Maar het Nationaal Park Drents-Friese Wold blijft ook een heel mooie plek om van echte rust te kunnen genieten. Dit kun je doen door te wandelen of te fietsen, maar je kunt er ook voor kiezen om te paard het natuurgebied te ontdekken.

Hunebedden bezoeken in Drenthe

Het bezoeken van de hunebedden is in Drenthe heel populair voor toeristen en vakantiegangers. Deze prehistorische grafkamers zijn gebouwd van 3350 en 3050 voor Christus. Je kunt de meeste hunebedden vinden op de Hondsrug. Er zijn verschillende mooie routes die je kunt afleggen waarbij je veel hunebedden tegen komt. Als je graag meer informatie te weten wilt krijgen over de hunebedden kun je het best naar de hunebedhoofdstad Borger gaan. Hier staat ook het grootste hunebed van Nederland. In de omgeving van Borger zijn ook een heleboel mooie fiets- en wandelroutes te vinden, dus een ideale vakantiebestemming! De hunebedhoofdstad Borger staat trouwens ook in de lijst met ’18 mooiste bezienswaardigheden in Drenthe‘, samengesteld door parkvakanties.

Gevangenismuseum Veenhuizen

Het gevangenismuseum in Veenhuizen is een bijzonder museum. Je kunt er namelijk een kijkje nemen en zien hoe gevangenissen er vroeger uitzagen. Ook leer je welke straffen er vroeger werden uitgedeeld en wat het verschil is met nu. Het is een leuke plek voor jong en oud! Mensen die een museumkaart hebben, kunnen dit museum kosteloos bezoeken. Entreetickets voor volwassenen zijn 10 euro en voor kinderen 5 euro.

Bierbrouwerij Maallust

Je zou het bezoeken van de gevangenis in Veenhuizen kunnen combineren met het bezoeken van bierbrouwerij Maallust. Bierbrouwerij Maallust bevindt zich op het Maallustcomplex. Dit is een heel leuke plek om lekker te relaxen en wat te eten en te drinken. Maar je zou er ook voor kunnen kiezen om een rondleiding door de bierbrouwerij Maallust te krijgen. Als je niet zoveel van bier houdt, is er ook nog een andere optie. Er zit namelijk ook een kaasmakerij, genaamd Kaaslust. Zij doen ook rondleidingen.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Dit is misschien wel één van de meest indrukwekkende plekken om te bezoeken in Drenthe. Herinneringscentrum Kamp Westerbork is de plek waar de levens van honderdduizenden Nederlandse Joden, Roma en Sinti in herinnering worden gehouden. Er is ook nog een museum bij waar je alles kunt vinden op het gebied van Kamp Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor de volwassenen is de prijs van een entreeticket 9,95 euro en voor kinderen van acht tot achttien jaar is het 4,95 euro. Het is gratis voor kinderen tot 8 jaar.

Het Blauwe Meer

Er zijn in Drenthe veel plaatsen te vinden om een lekkere verfrissende duik te nemen. Het Blauwe Meer is een van de mooiste meren van Drenthe. Het is te vinden in het natuurgebied Leggelderveld in de gemeente Midden-Drenthe. De kleur van het meer is erg bijzonder. Het is namelijk echt blauw. Deze kleur is ontstaan door het mineraal glauconiet dat te vinden is in het meer. Je hoeft niet per se te zwemmen in het meer. Het is namelijk ook mooi om er een wandeling omheen te maken en te genieten van het natuurgebied.

Poolshoogte en de bossen van Odoorn

Als je helemaal gek bent op wandelen zijn de bossen in gemeente Borger-Odoorn helemaal geweldig voor je. Er zijn verschillende wandelroutes aangelegd en er zijn ook een paar terrasjes te vinden waar je lekker iets kunt eten of drinken voor wanneer je uitgewandeld bent.

Related Posts

Leave a Comment