Hoe werkt het overstappen van zorgverzekering?

door Wanderlust

Bevalt jouw zorgverzekering of verzekeraar niet? Dan kan je niet zomaar overstappen. Dit kan jaarlijks vanaf half november tot en met 31 december van het kalenderjaar. Je kan dus maar één keer per jaar wisselen van zorgverzekering en zorgverzekeraar. Je dient dan wel voor 31 december een keuze te maken. Geen basisverzekering afsluiten is niet mogelijk, een basisverzekering is namelijk in Nederland verplicht. Vergelijk ook goed alle zorgverzekeringen voordat je een keuze maakt. Ben jij als student op zoek naar een studentenzorgverzekering? Vergelijk dan de studentenzorgverzekeringen in 2022. De verzekeringen veranderen namelijk elk jaar. Kijk dus goed welke verzekering bij  jouw zorgbehoeften past!

Overal dezelfde basisverzekering

De overheid beslist ieder jaar over welke zorg er vergoed wordt door een basisverzekering. Een basisverzekering dekt bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts of spoedeisende hulp in het ziekenhuis. Een basisverzekering is dus in principe voor iedereen hetzelfde. Het klopt wel dat er verschillende premies zijn voor een basisverzekering per verzekeraar. Voor een basisverzekering mag een verzekeraar geen acceptatievoorwaarden opstellen. Bij een aanvullende verzekering mag dat wel. Dat betekent dat jij dus niet bij iedere zorgverzekeraar terecht kunt wanneer je bijvoorbeeld een chronische ziekte hebt en hiervoor een aanvullende verzekering wilt afsluiten.

Tot wanneer heb je de tijd om over te stappen?

Voor het kiezen van een nieuwe zorgverzekering heb je tot en met 31 december de tijd. Heb je langer de tijd nodig, dan moet je wel alvast jouw huidige verzekering opzeggen. Je hebt dan de tijd tot één fabruari van het daaropvolgende jaar. Je kan online of met een telefoontje een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Ook kan je ervoor kiezen om over te stappen van zorgverzekeraar voor jouw aanvullende verzekeraar. Dit kan een flinke besparing opleveren. Vergelijk dus altijd verschillende verzekeraars met elkaar en vergelijk ook de aanvullende verzekering, indien je hier gebruik van maakt. Wanneer je een nieuwe zorgverzekering hebt gekozen, heb je veertien dagen bedenktijd.

De oude zorgverzekering opzeggen

Kies je een nieuw zorgverzekering voor 31 december dan hoef je jouw oude zorgverzekering niet zelf op te zeggen. Dit wordt automatisch opgezegd door jouw nieuwe verzekeraar. Ga je scheiden, waardoor jouw zorgverzekering verandert? Dan moet je jouw zorgverzekering wel zelf opzeggen een een nieuwe aanvragen.

Related Posts

Leave a Comment