Het hijsen van vlaggen heeft een diepgewortelde historische traditie. Eeuwenlang zijn vlaggen gebruikt als symbolen van identiteit, macht en territoriale aanduidingen. Het tonen van een vlag op een vlaggenmast was de manier om van veraf zichtbaar te maken wie je bent en waar je voor staat. Deze traditie heeft zijn weg gevonden naar de voortuinen van particulieren, waar mensen hun eigen identiteit en trots laten zien door het hijsen van de vlag.
De vlaggenmast is toegankelijker dan ooit tevoren.
Heel vroeger was een vlaggenmast van hout en zag je deze hoofdzakelijk terug bij welgestelde families. Deze vlaggenmasten waren vrij prijzig en hadden veel onderhoud nodig. Een vlaggenmast werd toen gezien als een soort statussymbool en stond hoofdzakelijk bij vrijstaande woningen met een grote tuin.
Inmiddels hebben diverse innovaties ervoor gezorgd dat de vlaggenmast toegankelijker is dan ooit tevoren.
Eén van deze veranderingen is het gebruik van materiaal waar de vlaggenmast van gemaakt is. Werden deze vroeger enkel van hout gemaakt, zijn er nu ook aluminium en polyester masten verkrijgbaar. Deze vlaggenmasten worden machinaal gemaakt en zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan een houten vlaggenmast. Mede door de gunstige prijsstelling heeft de vlaggenmast ook haar weg gevonden naar de woonwijken en de minder grote tuinen van Nederland.
Provincievlag of wimpel – lokale trots in de schijnwerpers
Met de opkomst van vlaggenmasten in voortuinen groeit ook de populariteit van provincievlaggen en wimpels. Mensen kiezen ervoor om niet alleen de nationale vlag te tonen, maar ook hun lokale identiteit te benadrukken. Het hijsen van de provincievlag of wimpel is een manier om je verbondenheid met de regio te laten zien. Dit gevoel van trots en identiteit is in de ene provincie groter dan in andere provincies. Het is niet geheel duidelijk waarom dit het geval is. Feit is wel dat mensen in de stad minder verbondenheid voelen dan mensen die in een dorpje wonen. Hier speelt de samenhorigheid een grotere rol.
In Nederland zijn er specifieke dagen waarop het hijsen van de nationale vlag een extra betekenis krijgt. Nationale vlagdagen zoals Koningsdag, Bevrijdingsdag, en Dodenherdenking bieden een gelegenheid om de vlag te hijsen en samen stil te staan bij gedeelde waarden en geschiedenis. Het laten wapperen van de nationale driekleur op deze dagen versterkt het gevoel van saamhorigheid en nationale trots. Je ziet dan ook dat op deze dagen massaal de Nederlandse vlag in de vlaggenmast gehesen wordt.
Hijs de vlag! – traditioneel of gebruiksvriendelijk
Van oudsher loopt de vlaggenlijn aan de buitenzijde van de vlaggenmast. Hiermee hijs je de vlag richting de top van de mast. Door slimme innovaties is het ook mogelijk om de vlaggenlijn in de mast te laten lopen. Hierdoor tikt het touw niet meer tegen de mast aan wanneer het waait. Ook zorgt een interne vlaggenlijn ervoor dat de vlag beschermd is tegen diefstal. Het is ook mogelijk om de vlag door middel van een liersysteem te hijsen en laten zakken. Deze gebruiksvriendelijke manier van hijsen heeft bijgedragen aan de toegankelijkheid van vlaggenmasten.
Een vlaggenmast voor iedere tuin
Vlaggenmasten zijn er in diverse materialen en uitvoeringen, geschikt voor iedere tuin. Maar waar moet je rekening mee houden als je een vlaggenmast in je voortuin wilt plaatsen? Allereerst adviseren wij om bij de gemeente te informeren naar het beleid met betrekking tot het plaatsen van een vlaggenmast. Aangezien dit in iedere gemeente anders geregeld kan zijn. Daarnaast dien je rekening te houden met de beschikbare ruimte en de locatie in de (voor)tuin. Ga je voor een vlaggenmast met een kantelanker, dient er voldoende ruimte te zijn om de mast te kunnen kantelen. Voor meer informatie over het plaatsen van een vlaggenmast in de (voor)tuin kun je altijd contact opnemen met Vlaggen Unie. Zij zijn gespecialiseerd in vlaggen en vlaggenmasten en kunnen al je vragen beantwoorden. Zij kunnen je ook voorzien van advies met betrekking tot de lengte en materiaal van de vlaggenmast. Uiteraard zijn zij ook beschikbaar voor vragen over zakelijke baniermasten.
Je kan Vlaggen Unie bereiken via 0512 – 778 272 of via info@vlaggenunie.nl.