Vakanties naar Zuid-Europese eilanden in trek

door Wanderlust

Reisbureaus zagen het aantal boekingen voor vakanties met een Zuid-Europese bestemming in het tweede deel van 2021 fors groeien. Veel gezinnen bleven in de zomervakantie nog dichtbij huis. Ze kozen voor een vakantie in eigen land, of trokken bijvoorbeeld net de Belgische grens over voor een vakantie in de Ardennen. Voorbeelden van populaire bestemmingen zijn onder meer het Griekse Kos, het Portugese Madeira en het Spaanse Tenerife. Op Kos bezienswaardigheden bekijken is niet de voornaamste reden om voor deze bestemming te kiezen. Het gaat men om het mooie weer in Zuid-Europa.

Zomerse weer in Nederland viel tegen dit jaar 

Waar het weer zeker in het voorjaar van 2021 heel behoorlijk was in Nederland, valt dat van de zomermaanden niet te zeggen. Het aantal zomerse dagen in de zomer van 2021 bleef ver achter bij het gemiddelde van de laatste decennia. Daarnaast was het relatief nat, met de overstromingen in Limburg als een dieptepunt. Reden genoeg om voor de herfst- en kerstvakantie naar vakantiebestemmingen te zoeken met een garantie op mooi weer. Het bood gezinnen de mogelijkheid het aantal zomerse dagen op te krikken. 

Onzekerheid over reismogelijkheden in de kerstvakantie 

Het feit dat veel gezinnen hun vakantie voor de herfstvakantie boekten hing samen met de onzekerheid over een nieuwe golf rond de feestdagen. Immers, een jaar eerder werden de coronaregels ook fors aangescherpt in de laatste dagen van het jaar. Nu blijkt het inderdaad een verstandige keuze te zijn geweest van de Nederlanders, die in de herfstvakantie naar het buitenland trokken. Luchthaven Schiphol gaf kort na de herfstvakantie aan zo’n twee tot drie miljoen reizigers te hebben ontvangen in die periode. 

Lockdown door onzekerheid rond omikron variant 

De onlangs ingevoerde lockdown in Nederland is het gevolg van de onzekerheid rond de nieuwe omikron variant. Deze variant werd voor het eerst ontdekt in Zuid-Afrika en heeft zich vervolgens al snel over de wereld verspreid. Het aantal landen waar de omikron variant ontdekt is groeit hard. Daarbij neemt ook het aantal besmettingen met deze nieuwe variant op hoog tempo toe. Dit hangt samen met het feit, dat deze nieuwe variant veel besmettelijker zou zijn dan de huidige delta variant. Gevreesd wordt dat de omikron variant dermate besmettelijk is, dat dit begin 2022 al de dominante variant is in Nederland. Het zou kunnen leiden tot een opnieuw sterk oplopende druk op de Nederlandse zorg. 

Vakantie boeken voor 2022 uitgesteld 

Juist doordat de nieuwe omikron variant veel onzekerheid met zich meebrengt, durven gezinnen hun vakantie voor 2022 voorlopig nog niet te boeken. Ook omdat niet altijd duidelijk is welke rechten je als consument hebt, wanneer je nu een vakantie boekt naar een land met een oranje kleurcode. Brancheorganisaties vinden dat reisbureaus hier duidelijker over moeten communiceren richting de consument. 

Related Posts

Leave a Comment