In de (online) smartshop kun je onder andere kruiden en plantenextracten vinden die een bepaalde werking hebben op je bewustzijn. Van stimulerende en natuurlijke vervangers voor partydrugs tot daadwerkelijk ontspannende kruidenthee. Kratom zit er een beetje tussenin en dat verdient uitleg. Wat doet kratom precies? Is dit populaire natuurproduct nu verslavend of niet?
Wat is Kratom?
Kratom is zowel een boom als het product van die boom. De boom zelf (Mitragyna speciosa) kan wel 30 meter hoog worden. De bladeren van de Aziatische kratom boom worden in landen als Thailand, Indonesië en andere landen in Zuidoost-Azië gekauwd, verpoederd en geëxporteerd. Want kratom bladeren worden gezien als waardevolle voedingssupplementen in die regio. Regeringen denken daar dikwijls anders over, omdat kratom lichaam en geest beïnvloedt. Kratom wordt van oudsher gebruikt om fysiek zwaar werk dragelijker te maken, maar de zorg is dat het kauwen op de bladeren de volksgezondheid nadelig beïnvloedt.
Tegenwoordig kom je kratom steeds vaker in het westen tegen. Er zijn zelfs kratom café’s waar je onder het genot van een kopje kratom thee de krant kunt lezen of een spelletje kunt doen. Bladeren en extracten zijn onder andere in Nederland vrij verkrijgbaar bij bijvoorbeeld een smartshop.
Wat doet kratom met je?
Wat kratom met je doet? Dat hangt van een aantal zaken af. Het effect op lichaam en geest van kratom bladeren blijkt ontzettend gevoelig voor de grond waar de boom in staat. Zo worden kratom bladeren uit Bali en Maleisië bejubeld om de ontspannende effecten en bevat Thaise kratom meer stimulerende stoffen. Ook de kleur van de bladnerf schijnt invloed te hebben op de uitwerking. Witte kratom uit Thailand is de meest potente energie verhoger, terwijl rode kratom uit Bali juist de meeste rust biedt. Hoe dan ook, kratom is niet louter een drug. Het wordt ook zeker gebruikt om de bloeddrukverlagende, stressverminderende en pijnstillende eigenschappen die lijken op de effecten van sterke en verslavende opiaten.
Kratom bevat onder andere mitragynine, 7-hydroxymitragynine en mitraphilline. Het zou kunnen dat de balans van de samenstelling een andere uitwerking kan hebben.
De uiteenlopende effecten van kratom hangen nog het meeste samen met de dosis, blijkt uit de Vice serie Hamilton’s Pharmacopeia. In de aflevering over kratom komen diverse onderzoekers, gebruikers en kratom boeren aan het woord. Onderzoekers zeggen dat kratom in eerste instantie een opwekkend middel is. Pas als de dosering sterk wordt verhoogd, in de orde van tientallen tot honderden bladeren, speelt de opium-achtige werking een grote rol. Natuurlijk hangt het effect af van het individu. Net als alcohol kan het benevelende effect van kratom bij de één een oppeppend en sociaal effect hebben terwijl het bij de ander juist leidt tot een avond bankhangen.
Is kratom verslavend?
Er zijn aanwijzingen dat kratom inderdaad verslavende eigenschappen heeft. Of kratom daadwerkelijk voor lichamelijke afhankelijkheid kan zorgen is nog onderwerp van discussie in wetenschappelijke kringen. Maar een geestelijke verslaving ligt net als bij wiet wel degelijk op de loer. Ook kunnen bijwerkingen optreden als uitdrogingsverschijnselen, trek in zoetigheid, oorsuizen en lusteloosheid. Daar staat wel tegenover dat kratom in de landen van oorsprong een natuurlijke pijnstiller en rustgever is met minder serieuze bijwerkingen dan slecht verkrijgbare zware pijnstillers. Kratom wordt zelfs gebruikt om van een opiumverslaving af te kunnen komen. Langdurig gebruik van kratom is echter niet aan te bevelen.