Jong geleerd is oud gedaan, daarom kun je niet vroeg genoeg beginnen met spelen. Iedereen is wel opgegroeid met spelen, of het nu buiten was, op je kamer met speelgoed of gezamenlijk met een bordspel. Tegenwoordig wint apparatuur zoals de smartphone en tablet het van de nostalgische spelvormen, terwijl het spelen zelf heel gezond is voor kinderen! Sterker nog, schermgebruik op jonge leeftijd kan uiteindelijk leiden tot een heuse verslaving. Het is tijd om de moderne spelvormen weg te leggen en de alternatieve spelvormen tevoorschijn te halen. We hopen je met onderstaande 6 redenen te inspireren om toch weer ouderwets gezellig samen te spelen.
Spelen draagt bij aan een goede hechting
Als je kind jong is, wil je haar zo lang mogelijk bij je houden omdat dit goed is voor de hechting. Naarmate een kind ouder wordt, neemt ze vanzelfsprekend meer afstand en wordt ze zelfstandiger. Toch kun je de hechting ook op haar latere leeftijd bevorderen door samen met haar te spelen. Jullie kunnen bijvoorbeeld lekker buiten spelen. Niet alleen is dit heel gezellig, het bevordert ook de communicatie en de motoriek bij het kind. Bovendien is het ook erg gezond om samen een frisse neus te halen buiten. Het is een hele simpele maar gezellige manier van quality time en neemt ook niet veel tijd in beslag.
Spelen maakt kinderen slimmer
Het is wetenschappelijk bewezen dat regelmatig een spel spelen slimmer maakt! Als je je kind op jonge leeftijd al diverse spelmogelijkheden aanbiedt, geef je haar een veilige manier om vaardigheden te ontwikkelen en talenten te ontdekken. Tijdens dit ontdekken ontwikkelen de hersenen zich beter en maken ze meer verbindingen. Tijdens het spelen van een spel zijn kinderen bezig met het leren van verschillende kleuren en aantallen, net als oorzaak en gevolg. Hoe ouder kinderen worden, hoe meer competitie er in de spellen wordt aangebracht. En wat dacht je van de algemene kennis spellen, die feitjes uit de geschiedenis en aardrijkskunde toepassen? Ook volwassenen kunnen nog veel leren van spellen!
Kinderen worden creatiever door te spelen
Zodra kinderen gaan spelen met voorwerpen zoals poppen, blokken en auto’s komen ze in een fantasiewereld. Denk maar aan kinderen die met hun auto’s verre reizen gaan maken of ‘theedrinken’ met hun knuffels. Deze spelvormen ontstaan vanzelf en dragen bij aan de ontwikkeling van symbolisch denken en creativiteit. Als je een spel gaat spelen dat over een fantasiewereld gaat of waarbij er verschillende mogelijkheden zijn om met een pion over een bord te gaan, draagt dit bovendien bij aan de executieve functies, vaardigheden als flexibel denken en plannen en is nodig om doelgericht gedrag te ontwikkelen.
Spelen draagt bij aan het beleven van plezier en ontspanning
Uiteraard heeft spelen niet alleen praktische redenen. Het is ook gewoon erg leuk om te spelen! Met een spel heb je lol samen, je leert elkaar op een andere manier kennen en je krijgt er energie van. Als je fouten maakt tijdens een spel kan je daar gezamenlijk om lachen, kinderen zien hun ouders op hetzelfde niveau en het is een simpele manier om als gezin samen te zijn in het moment. Als je ziet dat je kind even niet lekker in haar vel zit, dan is een spel spelen het medicijn. Als je ervoor zorgt dat je verschillende soorten spellen zoals Yahtzee in huis hebt, kun je op verschillende manieren ontspanning eraan beleven. Mits je de spelregels Yahtzee duidelijk hebt, anders wil dit nog wel eens voor wat onrust zorgen ;)!
Met spelen van een spel worden de sociale vaardigheden en emotieregulatie ontwikkeld
Het spelen van een spel draagt ook nog eens bij aan het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Tijdens een spel krijgen kinderen te maken met verschillende uitdagingen op sociaal-emotioneel gebied. Een spel biedt bijvoorbeeld de ruimte om samen te leren spelen. En wat dacht je van de spelregels? Bij het volgen van de regels kan er frustratie ontstaan. Als kinderen de regels niet snappen of het er niet mee eens zijn, dan kunnen kinderen boos of verdrietig worden. Het is een goede gelegenheid om kinderen om te leren gaan met deze emoties en daarmee hun sociale vaardigheden te ontwikkelen.
Spelen draagt bij aan fitte hersenen
Je wordt niet alleen slimmer van het spelen van een spel, maar je hersenen worden ook nog eens fitter! Dit geldt niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen en zelfs dementerenden. Het spelen van een spel is op latere leeftijd de manier om de hersenen te trainen. Denk maar een de programma’s op televisie waarbij je de boodschappen moet onthouden. Het zorgt bovendien voor een fijne afleiding en meer verbondenheid met familie en vrienden. We raden zeker aan om eens wat vaker met familie een spel tevoorschijn te toveren.