Binnenkort je huis renoveren?

door Wanderlust

Er zijn verschillende manieren om een renovatie uit te voeren maar in grote lijnen is er slechts één juiste. En daar wijden we graag even over uit.

Nee, we hebben het dan niet over stijl en inhoud, maar wel over de manier waarop jij zaken onder handen neemt. Want je kunt van alles willen en aanschaffen en neerzetten en daarin houden we je absoluut niet tegen. Maar de volgorde die je daarbij aanneemt is van cruciaal belang.

Laten we even een stapje terug doen. We gaan eens goed kijken naar wat jij precies wilt.

Jouw renovatie kan grote of kleine vormen aannemen. Van het aanschaffen van nieuw meubilair of het omgooien van heel je interieur. Dat is helemaal aan jou. Je weet in ieder geval dat het starten van een dergelijk project tijd en geld gaat kosten. En alleen dit feit is al reden genoeg om niet te hard van stapel te lopen. Nee, hier moet je echt even rustig voor gaan zitten. Dus begin daar eens mee.

Plan opstellen

Pen. Potlood. Papier. Dat zijn drie zaken die jij hoofdzakelijk zult gebruiken om te bepalen wat jij met je woonkamer gaat doen. Oh ja, een plattegrond van de ruimte is ok wel handig, dan kun je op schaal alles verdelen. Ga je het echt serieus aanpakken? In dat geval raden we je zelfs aan om lijm en ruitjespapier ter hand te nemen en een moodboard te gaan samenstellen. Zo heb je in ieder geval een goed beeld van de sfeer en stijl die jij voor elkaar wilt krijgen.

Hoogstwaarschijnlijk zal niet ieder idee dat jij je in je hoofd haalt zomaar klakkeloos worden uitgevoerd. Dat is zelfs heel verstandig, omdat je alle swat jij wilt uitvoeren moet toetsen aan drie criteria. We hebben ze eerder al genoemd maar herhalen ze met liefde nog eens: geld, prioriteit en tijd. Heb je het budget voor een specifieke klus, is het belangrijk dat je die snel uitvoert en lukt het je om die binnen het tijdsbestek dat jij jezelf gezet hebt af te krijgen? Dat laatste lijkt misschien niet heel erg belangrijk, maar je wilt natuurlijk niet eeuwig in de rommel van een verbouwing blijven zitten.

Maar voordat je streng gaat selecteren zet je eerst alle ideeën over wat je wilt gaan uitvoeren op een rijtje. Laat je in deze fase door niks of niemand tegenhouden.

Dat moet je wel doen zodra die lijst klaar is. Dan ga je kritisch kijken en zien wat haalbaar is. Zodra een klus op één van de drie genoemde punten faalt, schrap je die of bewaar je die voor later.

Aanpakken die handel!

Wanneer jouw muren, plafond én vloer onder handen moeten worden genomen, bewaar de bodem dan voor het laatst. Dat heeft met zwaartekracht te maken: alles wat je weghaalt valt immers naar beneden en kan jouw vloer besmeuren of beschadigen. Dan kan dat maar beter je oude vloer zijn, of niet? Als laatste leg je daar een vervanging neer, bijvoorbeeld een epoxy coating, maar het kan ook cement zijn waar een tapijt overheen komt. Of een bepaalde houtsoort of zelfs mengeling daarvan zoals visgraat laminaat natuurlijk.

Zorg je wel dat die vloer goed beschermt is tegen vocht? Hout kan namelijk krom trekken wanneer je die niet op de juiste manier legt. En een behandeling met vloerolie zorgt ervoor dat je planken er nog heel lang als nieuw uit blijven zien.

Indeling

Zodra de kamer helemaal klaar is, mag de inboedel er weer in. Alhoewel, is dat wel zo? Misschien ben je wel toe aan nieuwe meubels. Dat is een grote kostenpost, maar tweedekans opties zijn er ook in overvloed. Daarbij heb je de keuze uit kasten, stoelen, banken en tafels die er nog als nieuw uitzien of juist enkele gebruikssporen bevatten. Dat heeft soms ook zo z’n aantrekkingskracht! Het moet hoe dan ook passen bij het totaalplaatje dat jij voor ogen hebt.

Related Posts

Leave a Comment