Vraag je je af of kleverige zoete dadels gezond zijn? Het antwoord is een volmondig: ja! Dadels zijn bevorderlijk voor de gezondheid en ze voorzien het lichaam van een flinke dosis energie. Het gezondheidsaspect geldt vooral voor verse dadels. Bij ons is de gedroogde versie bekender en makkelijker verkrijgbaar. Gedroogde dadels zijn net zo smakelijk en bevatten ook een aantal vitaminen, maar ze bevatten ook meer calorieën, meer suikers en minder eiwitten dan verse dadels.
In deze blog wordt een aantal positieve effecten van (verse) dadels op de gezondheid benoemd. ’Een aantal’, want dadels zijn bommetjes vol vitaminen en mineralen met meer gezonde invloed op het lichaam dan hier aan de orde komt. Ook wordt er in dit blog vluchtig ingegaan op de oorsprong van de vrucht, maar eerst komt er een korte opsomming met zakelijke informatie over deze super food!
Voedingswaarde van een dadel
Een dadel bevat per 100 gram gemiddeld:
281 kcal
75 gram koolhydraten
2,2 gram eiwit
0,0 gram vet
Vitamine: A, B1, B2, B6, B11 en C
Mineralen: kalium, calcium, magnesium, selenium, koper, mangaan
Antioxidanten: zeaxanthine en luteïne
Wat je ook van plan bent met de dadel, was ze altijd goed. Ze horen kleverig te zijn, maar dat heeft als gevolg dat er viezigheid aan blijft plakken.
Natuurlijke leverancier van energie
Zoals gezegd zorgen dadels voor een flinke energieboost. Dit wordt veroorzaakt door fructose, glucose en sucrose. Dat zijn natuurlijke suikers die de dadel een zoete smaak geven. Het populaire zoete vruchtje wordt wereldwijd gegeten om bijvoorbeeld de beruchte middagdip tegen te gaan.
Dadels verminderen hartziekten
Dadels zijn goed voor het hart. Bij hartziekten, hartaanvallen en beroertes speelt vaak een verhoogd niveau van LDL-cholesterol een rol. Het kalium in dadels verlaagt dat ongewenste hoge niveau.
Dadels versterken de botten
De loyale hoeveelheid mineralen, zoals calcium, magnesium, selenium, koper en mangaan in een dadel zijn goed voor onze botten. Ze versterken de botten, stimuleren de botontwikkeling en verlagen de kans op ziektes, zoals osteoporose. Vooral voor oudere mensen is een regelmatige portie van deze mineralen vermomd als dadel, een verstandig idee.
Dadels goed voor ogen
Een dadel bevat vele vitaminen, onder meer vitamine A. Vitamine A stimuleert de regeneratie van het hoornvlies, hierdoor kan je door het eten van dadels de kans op staar verkleinen. De zeaxanthine en luteïne in een dadel beschermen het oog tegen UV-stralen. Deze antioxidanten kunnen zelfs blindheid voorkomen.
Geweekte dadels zijn aangenaam laxerend
Schrik niet, maar dadels zijn zeer vezelrijke vruchten en hebben daardoor een laxerende werking. Voor mensen met constipatie, helpt het om de stoelgang op gang te krijgen. Wees gerust, deze laxerende werking wordt pas serieus als de verse dadels langdurig geweekt zijn. Vaak worden ze ’s nachts in water geweekt, waardoor ze de volgende ochtend klaar zijn om gegeten te worden.
De oorsprong
Dadels zijn steenvruchten, dit betekent dat de kern hard is; een flinke pit dus. Het zijn de vruchten van een dadelpalm, waarvan de oorsprong in Mesopotamië en in Egypte langs de Nijl ligt. De huidige teelt van dadels vindt voornamelijk plaats in Arabische landen, waar de teelt vermoedelijk ook ooit begonnen is. In Australië, Californië en Noord-Afrika worden inmiddels ook al jaren dadels geteeld. De oogst vindt altijd in de laatste maanden van het jaar plaats.
Hoeveel dadels per week is gezond?
Dadels zijn weliswaar gezond, maar het wordt afgeraden om ze onbeperkt te eten. De vele calorieën en suikers kunnen een ongewenst effect op de gezondheid hebben. Als je in één keer een kilo dadels eet, is je lichaam tijdelijk bijna 3000 calorieën rijker. Dit zijn 1000 calorieën meer dan voor een hele dag aanbevolen wordt. Zo’n vier keer per week, een portie van zo’n vier of vijf dadels heeft doorgaans de hierboven genoemde positieve effecten op de gezondheid. Deze aantallen gaan uit van gemiddelden en zullen wisselen per persoon.