Je benen bestaan uit allerlei botten, spieren en bindweefsel. Ze lopen van je bekken tot je enkel en voet. Beide benen van een mens hebben vier botten: het dijbeen, de patella, het scheenbeen en de fibula. Het dijbeen is zelfs het allergrootste bot in je lichaam, terwijl je patella beter bekend staat als je knieschijf. Het scheenbeen en de fibula verbinden samen je knie met je enkel. Al deze botten kunnen breken, hierover kun je in dit artikel meer lezen.
Soorten beenbreuken
Elk bot kan dus breken, ook in je been. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je hard door iets geraakt wordt of doordat je valt. Ook een ziekte of het maken van dezelfde bewegingen over een lange periode kan leiden tot een beenbreuk, je botten kunnen hierdoor namelijk zwakker worden. Er zijn in principe twee hoofdsoorten fracturen waar je last van kunt krijgen: de simpele breuk en de samengestelde breuk. Een simpele breuk is wanneer een bot gebroken en gebarsten is, maar niet door de huid gekomen is. Bij een samengestelde fractuur is dit wel het geval, dit wordt ook wel een open fractuur genoemd. Het bot steekt hierbij meestal uit de huid, wat het risico op een infectie met zich mee brengt.
De symptomen van een beenbreuk
Als je bot door je huid steekt, is een MRI enkel niet nodig om te kunnen zien dat je een beenbreuk hebt. In sommige gevallen is de diagnose echter niet zo klaar als een klontje. Aan de volgende symptomen kun je echter mogelijk alsnog zien dat een bot gebroken is:
- Je hebt pijn
- Je been buigt in vreemde hoeken
- Je kunt het been niet belasten
- Je hebt moeite met het bewegen van je been
- Je ziet roodheid, blauwe plekken en/of zwellingen
De behandelingen van een beenbreuk
Denkt je arts dat je last hebt van een beenfractuur? Er zal dan een röntgenfoto en mogelijk een MRI scan knie gemaakt worden. Zo kan de breuk gelokaliseerd worden, terwijl ook de ernst van de fractuur hiermee vastgesteld kan worden. Vervolgens wordt bepaald welke behandeling het beste is voor je beenbreuk. Meestal wordt de locatie van de fractuur in gipsverband geplaatst. Zo wordt je bot op zijn plaats gehouden en kunnen de gebroken stukjes weer aan elkaar groeien. In andere gevallen moeten metalen schroeven en/of staven hiervoor geplaats worden, dit wordt gedaan tijdens een operatie. In het ergste geval moet er zelfs aan je botten getrokken worden zodat ze weer goed komen te staan