Eelex 8000: 100% elektrische jacht

door Wanderlust

X Shore, het  Zweedse technologiebedrijf achter een game-changing generatie van volledig elektrische ‘connected’ boten, kondigt vandaag een deal aan met Natural Yachts, het Nederlandse familiebedrijf met meer dan vijftien jaar ervaring in elektrische aandrijvingen en maritieme  energiesystemen, waarmee de Eelex 8000 de eerste elektrische planerende boot wordt die commercieel beschikbaar komt op de Nederlandse markt. 

CO2-neutraal op het land en op het water 

Met de missie om in Nederland in 2025 volledig CO2-neutraal te zijn vordert de auto-industrie  gestaag, daarentegen moet op het water nog veel vooruitgang worden geboekt. Door een gedeelde  visie om van de maritieme technologie-industrie een door elektriciteit aangedreven sector te maken,  gebaseerd op duurzaamheid en innovatieve technologie, vormt deze deal tussen Natural Yachts en X  Shore een belangrijke stap in de richting om dit doel te bereiken. 

Door de Eelex 8000 op de markt te brengen, kan Natural Yachts voldoen aan de toenemende vraag  naar moderne, snelle elektrische boten bij de steeds meer milieubewuste consument. De Eelex 8000  is gemaakt in Zweden en is 100% elektrisch; produceert geen uitlaatgassen en geluid, waardoor de  impact op de waterwegen en het zeeleven minimaal is. Kenmerkend zijn ook een eigen mobiele en  smartwatch-app, die de boot ontgrendelt en inschakelt zodra deze binnen bereik is, slimme  overboord detectie, geo-fencing software en een innovatief ontwerp.  

Met meer dan 15 jaar ervaring in elektrische aandrijvingen en maritieme energiesystemen voor zeil en motorjachten in Nederland, biedt Natural Yachts de expertise en passie om de Eelex 8000 te  introduceren, een bredere doelgroep aan te spreken en comfortabel en schoon varen toegankelijker  te maken. 

In een reactie op de samenwerking zei Jenny Keisu, CEO van X Shore: “Ons belangrijkste doel is een  toekomst waarin elke boot elektrisch is. Nu de belangstelling voor duurzaamheid en e-mobiliteit in  heel Europa en de rest van de wereld toeneemt, stellen samenwerkingen als deze ons in staat om  echte veranderingen in de maritieme industrie teweeg te brengen door samen te werken met  gelijkgestemde individuen en bedrijven buiten onze thuismarkt. Het Natural Yachts team deelt onze  passie voor het vergroten en verrijken van de e-boot markt in Centraal Europa en we kijken er naar uit  om deze samenwerking met hen aan te gaan.” 

Jurjen Poorting, CEO van Natural Yachts, voegt hieraan toe: “Dit partnerschap biedt een unieke kans  voor ons om volledig elektrische planerende boten op de Nederlandse markt te brengen in een tijd  waarin de vraag naar elektrische en moderne jachten toeneemt. De introductie van de Eelex 8000 en  zijn opvallende ontwerp op onze markt zal ook bijdragen aan onze missie om CO2-neutraliteit in de  watersport industrie te bereiken.” 

Over de Eelex 8000  

De Eelex 8000 wordt gebouwd in Stockholm, Zweden, is 8 meter lang en heeft een topsnelheid tot  55+ km/u, een kruissnelheid van 37 km/u en een acceleratie van 0-37 km/u in 4,2 seconden. De  boot legt een afstand af tot 185 km bij lagere snelheden en met behulp van een DC snel lader kan de  boot van 0-100% worden opgeladen in twee en een half uur, of zes uur op 32A. X Shore maakt  gebruik van de veilige lithium-ion batterij – vergelijkbaar met die in elektrische auto’s.

Over X Shore  

X Shore is in 2016 opgericht door een van de bekendste ondernemers van Zweden, Konrad  Bergström. X Shore is gebaseerd op drie pijlers; design, duurzaamheid en technologie. Sinds de  oprichting heeft X Shore meerdere prijzen gewonnen voor het ontwerp van haar boten, waaronder  de prestigieuze Duitse Innovation Award, en de ‘People’s Choice’ award bij Zweden’s Grand Award of  Design in 2020. 

In april 2021 kondigde X Shore een financieringsronde van 15 miljoen euro aan, geleid door Team  Europe (www.teameurope.net), de technologieholding van de op mobiliteit en schone energie  gerichte Europese ondernemer, investeerder en oprichter van Delivery Hero, Lukasz Gadowski – naast andere personen met een achtergrond in elektrificatie. 

Over Natural Yachts 

Natural Yachts, gevestigd in Heeg, is in 2019 opgericht door CEO Jurjen Poorting. Het bedrijf biedt  een lijn van zero emissie, brandstofcel-aangedreven jachten, waaronder een luxe 12 meter  motorjacht, de Northman 1200 Electric, en een 9 meter motorjacht, de Nexus Revo 870 Electric.  Electric Ship Facilities (www.electricshipfacilities.com), ook een bedrijf van CEO Jurjen Poorting, is de  systeemintegrator van Natural Yachts en installeert de elektrische voortstuwing en zero emissie  maritieme energiesystemen in de jachten. In 2020 werd Natural Yachts uitgeroepen tot de unanieme  winnaar van de Boot van het Jaar – Start-up Award. 

Ervaar de X Shore Eelex 8000 

Natural Yachts presenteert vanaf september voor het eerst de X Shore’s Eelex 8000 in Nederland. Via  de website www.naturalyachts.com is het mogelijk om in te schrijven voor een persoonlijk bezoek in  Heeg om kennis te maken met de Eelex 8000.

Related Posts

Leave a Comment