Ben je net verhuisd of heb je gewoon net een nieuwe keuken laten plaatsen? Altijd fijn! Heerlijk, zo’n nieuwe keuken. Maar hoe kun je deze nu het beste inrichten? Vooral met heel veel kastjes en laatjes kan het wel even puzzelen zijn om een logische indeling te maken. En wat zijn nu de echte musthaves in een keuken? In dit artikel geven we je graag wat input en ideeën om je keuken goed te kunnen organiseren.
De basis
We beginnen met de basis; een goed begin is immers het halve werk. Koken in een keuken zonder pannen is natuurlijk geen doen. Een nieuwe pannenset kopen is dan ook niet goedkoop, maar wel heel belangrijk. Een goede kwaliteit zorgt voor een langdurig gebruik van de pannen en zonder al te veel problemen. Mogelijke problemen zijn bijvoorbeeld het snel aanbranden van eten of een ongelijke verhitting in de pan. Hierdoor verbrandt een product heel snel op de ene plaats, terwijl het op de andere plaats nog niet eens gaar is. Bespaar dus zeker niet op goede pannen van een hoogwaardige kwaliteit. Vooral pannen die je vaak gebruikt, zoals een koekenpan. Hierin wordt vaak vlees gebakken en je wilt dan graag een gelijkmatige verhitting van het vlees. Ook wil je niet dat het vlees blijft plakken in de pan, ondanks de boter of olie. Een goede koekenpan is even een investering, maar je koopt er een hoop kook-en bakplezier mee terug!
Indeling
Een nieuwe keuken is eigenlijk een nieuw canvas; jij kunt hem zelf indelen zoals je zelf wilt. Maar wat er dan al snel gebeurt is dat je door het overzicht juist het overzicht kwijt bent. Ja, lees die zin nog maar eens. Er is zoveel plek en ruimte voor al je spullen, dat je niet meer weet waar je het beste kunt beginnen en wat een handige indeling is.
De onderste keukenkastjes
Grote apparaten die je dagelijks gebruikt kunnen prima op het keukenblad staan, zoals een waterkoker, koffiezetapparaat of een blender voor je ochtendsapjes. Alle andere apparaten, zoals een mixer of keukenweegschaal kun je het beste opbergen in een kastje aan de onderkant van de keuken. Dit geldt ook voor je pannen. Dit zijn grote en zware voorwerpen, die makkelijker van onderen naar boven te verplaatsen zijn dan dat je ze van bovenaf moet pakken. Je wilt natuurlijk niet dat er iets zwaars op je hoofd valt. Wat er nog meer in een onderkastje kan zijn bijvoorbeeld schoonmaakspullen, (oven)schalen, mengkommen en hand- en theedoeken.
De bovenste keukenkastjes
In de bovenste keukenkastjes kun je de wat meer lichtere voorwerpen plaatsen, zoals serviesgoed, brood en beleg. Ook kun je hier eventueel een voorraadkastje aanleggen voor pasta en rijst, indien je hier geen andere plek voor hebt. Maak ook een kruidenkastje, in plaats van deze in een rekje op het aanrecht te zetten. In een kastje oogt het meteen opgeruimder dan uitgestald op de keuken.
Overzicht houden
Een schone en opgeruimde keuken werkt natuurlijk het allerfijnst voor iedereen, maar geeft meteen ook de juiste indruk. Zorg er dus voor dat je de keuken regelmatig leeghaalt en opnieuw inricht. Producten die je niet gebruikt of die over de datum zijn kunnen weg en je kunt meteen de keuken even schoonmaken. Voor meer overzicht kun je er voor kiezen om met bakjes en voorraadpotten te werken. Je kunt bijvoorbeeld de pasta en rijst in glazen voorraadpotten doen, net als suiker of kruiden. Hiermee creëer je dezelfde stijl binnen een keuken, in plaats van allemaal verschillende pakjes en zakjes. Natuurlijk zijn er verder nog heel veel ideeën en tips te vinden op internet voor in de keuken, maar we hopen je in ieder geval al een klein beetje op weg te hebben geholpen.