Alles wat je wilt weten over de plintboiler

door Wanderlust

Een plintboiler is een compacte boiler die direct voor heet water zorgt, waardoor je minder koud water verspilt. Heb je weinig ruimte voor een nieuwe boiler? Dan is een plintboiler een geschikte keuze. In dit artikel lees je alles over plintboilers.

Voordelen

Plintboilers hebben een aantal voordelen ten opzichte van andere soorten boilers:

  • Beperkte afmetingen: Plintboilers zijn zeer compact, waardoor je ze makkelijk achter de plint van nagenoeg elk kastje bevestigen. Oftewel: ruimtewinst!
  • Direct heet water: Met een plintboiler hoef je niet te wachten op warm of zelfs heet water. Zo verspil je geen onnodige hoeveelheden koud water.
  • Eenvoudig in onderhoud: Is je plintboiler niet aangesloten op je cv-ketel? Dan heeft je toestel maar weinig onderhoud nodig.

Aanschaf

Van plan om een plintboiler te laten plaatsen? Dan hou je best rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Waterinhoud: Plintboilers hebben doorgaans een waterinhoud van 5, 10 of 15 l. Voor de meeste huishoudens is een plintboiler van 5 of 10 liter voldoende, tenzij er veelvuldig met de hand wordt afgewassen.
  • Isolatie: De boiler houdt het grootste deel van de tijd het warme water warm, ook wanneer het niet gebruikt wordt. Het ‘stilstandverlies’ van energie loopt dan snel in de papieren. Om dit te verminderen, kun je de plintboiler isoleren met bubbelfolie. Zo verliest hij een stuk minder warmte.
  • Aansluiting op cv-ketel: Je kunt een plintboiler wel of niet aansluiten op je cv-ketel. Een ‘wel-aangesloten’ plintboiler wordt aangesloten op een warmwaterleiding. Dankzij deze leiding warmt de cv-ketel het water in de boiler op. Een ‘niet-aangesloten’ plintboiler, wordt aangesloten op de koudwaterleiding. Het water wordt opgewarmd met behulp van een elektrisch verwarmingselement.

Plaatsing

Het is in principe mogelijk om zelf je plintboiler te plaatsen. Wees je er echter wel van bewust dat je goed op de hoogte moet zijn van de eigenschappen van de boiler die je precies nodig hebt. Een foute keuze kan verregaande consequenties hebben. Wil je er zeker van zijn dat de plaatsing op de juiste manier gebeurt? Schakel dan een specialist in!

Related Posts

Leave a Comment