Beleggen voor beginners

door Wanderlust

Steeds meer mensen maken de keuze om te beginnen met beleggen. Het is dan wel van groot belang dat je goed bent voorbereid op wat jou te wachten staat. Maar voordat we daar verder op in gaan, eerst even een korte uitleg over wat beleggen precies is. Het is namelijk een vorm van investeren en dan leg je geld vast voor een korte of lange periode. Het doel bij beleggen is dat je er een financieel voordeel uit gaat halen. Dit kost je even wat tijd, maar de tijd zal later beloond kunnen worden.  

Beleggen in aandelen

Iemand die denkt aan beleggen in aandelen, moet zich eerst goed inlezen en kan dan pas aandelen kopen. Je kunt hierbij denken aan een aandeel in een bedrijf. Als je hierin gaat beleggen, dan word je eigenlijk een beetje (mede) eigenaar van een bedrijf. Er zijn bijvoorbeeld aandeelhoudersvergaderingen en dan kun jij ook meebeslissen. Maar het belangrijkste is dat jij recht hebt op een deel van de winst van het bedrijf. Meestal wordt dat uitgekeerd in de vorm van een dividend. Bij aandelen krijg je geen rente uitgekeerd. 

Hoe koop je aandelen?

Misschien heeft het je interesse gewekt en denk je ook aan aandelen kopen. Je zou aandelen kunnen kopen of verkopen op een effectenbeurs. Maar hierbij moet je er wel goed op letten dat je aandeel genoteerd staat op de effectenbeurs (zoals bijvoorbeeld de Amsterdamse effectenbeurs). Dit is dan tegen een bepaalde koers. Het gaat dan over een bedrag waarvoor je dan het aandeel kunt aankopen of verkopen. Is een bedrijf in waarde gestegen? Dit kun je dan terugzien in de koers van een aandeel. 

Welke aandelen kies je?

Je bent beginner en je wil je verdiepen in aandelen kopen. Maar welke aandelen koop je dan? Er zijn losse aandelen die je kunt kopen. Maar je moet wel zelf bepalen welk bedrijf je dan kiest. Het is daarom goed om op je gemak na te gaan wat de opties zijn qua bedrijven en waar je een goed gevoel bij hebt. Je kunt ook de koersen een tijdje in de gaten houden en daar dan op inspelen. Je kiest niet ineens een paar aandelen uit en wacht het af. Er gaat heel wat voorbereiding aan vooraf en als je het beleggen eenmaal kent, dan kun je sneller keuzes maken, maar dat is puur omdat jij er dan meer over weet en alles bijhoudt. 

Related Posts

Leave a Comment