Het drinken van alcohol maakt een groot deel uit van onze samenleving, of het nu gaat om feestjes, gezellige avonden met vrienden of gewoon om te ontspannen na een lange dag. Een drankje op zijn tijd kan helemaal prima zijn, maar in sommige situaties kan drankgebruik overgaan in langdurig en overmatig drinken, met een alcoholverslaving tot gevolg. Heb je het idee dat jouw alcoholgebruik uit de hand is gelopen? Hier vind je 4 essentiële tips om te stoppen met alcohol.
Tip 1: Stel een duidelijk doel
Laten we deze reis om te stoppen met alcohol eens goed beginnen. Het begint met het stellen van een duidelijk doel. Geen vage voornemens, we hebben het over een helder, concreet doel waar je voor wilt gaan.
Wanneer je merkt dat drinken steeds belangrijker wordt in je leven, is het tijd om actie te ondernemen. Neem een moment voor jezelf en denk na over waarom je wilt stoppen met drinken. Is het voor je gezondheid? Merk je dat je naasten last hebben van jouw drankgebruik? Om jezelf weer op de rails te krijgen? Wat de reden ook is, schrijf het op, maak het tastbaar en bewaar het op een plek waar je het vaak ziet. Dat kan een post-it op de koelkast zijn, maar ook een notitie op je telefoon of en herinnering in je agenda. Het punt is dat je je doel niet uit het oog verliest.
Tip 2: Zoek steun
Het aanpakken van een alcoholverslaving is een uitdaging die je niet alleen hoeft te doorstaan. Het vinden van de juiste steun is een belangrijk onderdeel van het stoppen met drinken. Zonder een oordeel te vellen, kunnen anderen begrijpen wat je doormaakt en je ondersteuning bieden die je nodig hebt om te slagen.
- Familie en vrienden: Praat openlijk met de mensen om je heen die je vertrouwt en van wie je weet dat ze om je geven. Leg uit dat je ervoor hebt gekozen om te stoppen met drinken en dat je hun steun en begrip nodig hebt. Zij kunnen je helpen om gemotiveerd te blijven en eventuele obstakels te overwinnen.
- Ondersteuningsgroepen: Sluit je aan bij ondersteuningsgroepen zoals Anonieme Alcoholisten (AA) of andere groepen die zicht richten op mensen die hun alcoholgebruik onder controle willen krijgen. Hier ontmoet je gelijkgestemde mensen die jouw ervaringen begrijpen en hier kun je je gevoelens uiten, successen vieren en tips delen om nuchter te blijven.
- Online gemeenschappen: Er zijn tal van online gemeenschappen en forums waar je mensen kunt vinden die vergelijkbare uitdagingen doormaken. Je kunt hier anoniem je verhaal delen, vragen stellen en steun krijgen van mensen wereldwijd.
- Professionele hulp bij alcoholverslaving: Soms bieden bovenstaande opties onvoldoende hulp. Professionele behandelaars, zoals psychologen, counselors of verslavingsdeskundigen, zijn getraind om mensen te ondersteunen tijdens het afkickproces. Ze kunnen je helpen bij het identificeren van onderliggende oorzaken va je verslaving en je voorzien van effectieve strategieën om ermee om te gaan.
Tip 3: Vermijd verleidelijke situaties
Ben je vastbesloten om je oude gewoontes de deur uit te doen, dan is het vermijden van verleidelijke situaties een belangrijke stap om nuchter te blijven. Natuurlijk is het niet altijd makkelijk om deze verleidingen te weerstaan, vooral als je gewend bent om in bepaalde situaties wel alcohol te drinken. Maar hoe ga je deze uitdagingen dan aan?
Identificeer triggers voor alcoholgebruik
Probeer te herkennen welke situaties, emoties of mensen je normaal gesproken aanzetten tot drinken. Dit kunnen stressvolle situaties zijn, bepaalde sociale evenementen of het gezelschap van mensen die veel drinken. Bewustwording van deze triggers stelt je in staat om proactief te handelen en deze verleidingen uit de weg te gaan.
Pas je sociale kring aan
Is drinken onlosmakelijk verbonden met je sociale activiteiten, dan kun je overwegen om je sociale kring aan te passen. Zoek liever het gezelschap van mensen die jou kunnen ondersteunen in je nieuwe nuchtere levensstijl. Dit kan betekenen dat je nieuwe vrienden maakt of je huidige relaties aanpast.
Kies voor gezonde alternatieven
Er zijn tal van gezonde alternatieven te bedenken voor het drinken van alcohol. Ontdek nieuwe hobby’s of activiteiten die je voldoening geven, zoals sporten, wandelen, kunst, lezen of vrijwilligerswerk. Deze activiteiten kunnen niet alleen afleiding bieden, maar ook een positieve invloed hebben op je geestelijke gezondheid.
Plan vooruit
Weet je van tevoren dat je in een situatie terecht komt waar alcohol geschonken worden, plan dan hoe je ermee om zult gaan. Bereid jezelf voor op vragen van anderen waarom je niet (meer) drinkt zodat je zelfverzekerd kunt antwoorden. Je zou er zelfs nog voor kunnen kiezen om een alcoholvrij drankje te nemen, zodat je niet het gevoel hebt dat je iets mist.
Tip 4: Beloon jezelf
Stoppen met drinken kan uitdagend en veeleisend. Daarom is het belangrijk om jezelf te belonen voor je inzet en vooruitgang. Het vieren van je successen, hoe klein ze ook mogen lijken, helpt je gemotiveerd te blijven en versterkt je zelfvertrouwen. Hieronder enkele manieren om jezelf een duwtje in de goede richting te blijven geven.
- Stel beloningen in voor je doelen: Je kunt het voor jezelf opdelen in kortetermijn- en langetermijndoelen. Iedere keer dat je een doel hebt bereikt, geef je jezelf een welverdiende beloning. Dit kan variëren van iets simpels zoals een ontspannen avondje uit of het kopen van een leuk boek tot iets groots waar je altijd al van hebt gedroomd.
- Vier je overwinningen: Wees trots op jezelf en vier je persoonlijke overwinningen. Of je nu een week, een maand of een jaar nuchter bent geweest, beloon jezelf voor de tijd die je hebt doorgebracht zonder alcohol te drinken.
- Verwen jezelf: Geef jezelf de tijd en aandacht die je verdient. Plan momenten om te ontspannen en jezelf te verwennen. Een warm bad, een lange wandeling in de natuur, een massage of gewoon even tijd voor jezelf zonder afleiding kunnen je helpen om stress te verminderen en jezelf goed te voelen.
- Wees mild voor jezelf: Besef dat het proces van stoppen met drinken met ups en downs gaat. Heb je een terugval of het gevoel dat je niet aan je verwachtingen hebt voldaan, wees dan vooral mild voor jezelf. Het is normaal om uitdagingen tegen te komen, maar wat telt is hoe je ermee omgaat en doorgaat.