Of het investeren in cryptomunten al dan niet een goed idee is, daarover zijn de meningen verdeeld. Sommige experts raden het af, terwijl andere beleggingsexperts toegeven dat ze ook zelf in de digitale munten investeren. Ook bij institutionele beleggers zijn er duidelijke meningsverschillen. Feit is in ieder geval dat het om een enorme marktkapitalisatie gaat. En dat maakt het interessant voor cybercriminelen. Een Bitcoin-diefstalverzekering kan een oplossing zijn.
Bitcoin-wallets vormen een doelwit
Door de manier waarop cryptomunten als Bitcoin werken en het complexe consensusalgoritme is het voor internetcriminelen onmogelijk om te rommelen op de blockchain. Dat wil zeggen dat ze op andere manieren slachtoffers zoeken. Daarbij trachten ze vooral aan het geld op de wallets, de digitale portemonnees, te raken. Dat is voor velen het punt waarop ze het kwetsbaarst zijn. Het heeft er ook mee te maken dat het gaat om een jonge markt waarbij mensen de risico’s maar moeilijk kunnen inschatten, terwijl ze niet altijd over de juiste kennis beschikken.
Er bestaan Bitcoin-diefstalverzekeringen, maar het aanbod is beperkt
Al in 2018 gaf Reuters aan dat verzekeraars steeds vaker producten aanbieden tegen cryptodiefstallen. Aanvankelijk focuste men daarbij vooral op verzekeringen voor grote bedrijven. De premies waren ook erg duur, met bedragen van 2 procent van de investering per jaar. Tegenwoordig is deze verzekeringsmarkt een stuk volwassener geworden en zijn er ook verzekeraars die focussen op particulieren, terwijl de premies lager liggen. Onder meer de Britse verzekeraar Lloyd’s of London biedt een diefstalverzekering voor Bitcoins aan.
In de praktijk blijft het door de volatiliteit van de cryptomarkt een heel complex gegeven. Verzekeraars willen vooraf weten hoe groot het risico is en welke bedragen ze bij een diefstal moeten uitkeren, maar kunnen dat door de volatiliteit moeilijk inschatten. Vandaag kunnen jouw Bitcoins misschien 10.000 euro waard zijn en volgende maand ineens 25.000 euro. Om de risico’s te beperken, leggen verzekeraars vaak grenzen op. Uiteraard wil dat zeggen dat beleggers hun verzekeringen bij stijgende koersen onder de loep moeten nemen en eventueel het een en ander moeten herzien. Dat maakt het heel complex. Een ander nadeel is dat dergelijke verzekeringen vaak enkel de daadwerkelijke cryptobezittingen dekken. Als je bijvoorbeeld via CFD’s in cryptomunten belegt, iets wat onder andere mogelijk is via het handelssysteem bitcoin pro, biedt een Bitcoin-diefstalverzekering niet de veiligheid waarnaar je op zoek bent.
Crypto-exchanges zorgen zelf voor meer veiligheid
Gelukkig hebben de crypto-exchanges de verzuchtingen van hun klanten begrepen en denken ze ook zelf na over het bieden van extra garanties voor munten die in hun wallet worden bewaard. Dat doen ze op verschillende manieren. In de eerste plaats gaan ze zelf de samenwerking aan met verzekeraars. Ze verzekeren op die manier de tegoeden van hun klanten. Uiteraard is dat op de een of andere manier in de prijzen en de marges verrekend. Daarnaast werkt men veelal via garantiefondsen waarnaar een deel van de omzet stroomt en/of worden de tegoeden in een aparte stichting ondergebracht. Als de exchange op de fles gaat, verliezen de klanten hun investeringen dus niet.