Na een verbouwing heb je altijd veel puin en rommel. Hoe raak je dat nu het meest efficiënt af? We hebben tips voor als je nog aan de verbouwing moet beginnen, of als je nu meteen van je puin af moet.
Controleer de vergunningen
Voordat je een container gaat huren of met puin gaat slepen, is het belangrijk dat je nagaat of je misschien vergunningen van de gemeente nodig hebt. Wanneer je bijvoorbeeld een container wilt plaatsen op een parkeerplaats, kan het zijn dat je daarvoor toestemming van de gemeente nodig hebt. Meestal heb je voor het plaatsen van een container op eigen grond geen vergunning nodig.
Wanneer je grote verbouwplannen hebt, is de kans groot dat je bij de gemeente een vergunning nodig hebt. Zeker als het te verwachten bouwpuin meer bedraagt dan 10 kuub, heb je meestal een vergunning nodig van de gemeente. Zonder vergunning aan de slag gaan kan flink in de papieren lopen, want dan kun je een boete krijgen. Daardoor valt je verbouwing uiteindelijk alsnog een stuk duurder uit. Zoek dit dus goed uit, voordat je iets huurt.
Een container huren
Een container huren is waarschijnlijk de beste optie als je snel puin wilt afvoeren. Een container heeft nogal wat voordelen: je kunt er veel rommel in kwijt, je hoeft niet iedere keer meer zelf naar de milieustraat rijden, en de verhuurder gooit de bak voor je leeg. Daar hoef je dus ook zelf niet meer achteraan. Met een container is puin afvoeren je minste probleem.
Een bakkie huren is relatief simpel. Tegenwoordig zijn er allerhande websites waar je vandaag al een bak kunt huren. Inplannen doe je online. Bij sommige aanbieders is een container zelfs morgen al leverbaar. Voor elke klus is er wel een geschikte maat container. Je kunt vaak van tevoren (laten) berekenen welke maat container je nodig hebt. De meest gekozen maat is zo’n 6 kubieke meter.
Puinzakken en bigbags
Heb je wat minder puin, of wil je geen container voor de deur hebben staan, dan is het ook een optie om te werken met puinzakken en bigbags. Voor klein afval zijn plastic puinzakken of polypropyleen zakken heel geschikt. De zakken zijn scheurbestendig en makkelijk op te ruimen.
Voor groter afval kun je ook zogenoemde big bags gebruiken. We noemen ze ook wel eens bulkzakken. Het nadeel van het gebruik van puinzakken en bigbags is dan weer wel dat je je rommel zelf moet afvoeren. Je moet dus met een aanhanger naar de gemeente rijden. Dan verschilt het ook nog eens per gemeente of je voor het gewicht van het afval moet betalen.