In ons land worden aardappelen veelvuldig gegeten. We kennen het avg’tje allemaal wel: een maaltijd die al decennialang in de Nederlandse keuken wordt bereid. De aardappel speelt hierin een belangrijke rol. Maar er zijn nog veel meer manieren om de aardappel te bereiden! Lees verder voor meer inspiratie.
Aardappelen bakken
Knapperig en smaakvol: onze favoriete bereiding is toch wel het bakken van aardappelen. Kook aardappelen eerst in heet water, zodat ze gaar worden. Vervolgens kun je ze in de koekenpan stoppen, met wat boter of olie. Zet de pan op middelhoog vuur: dit is de ideale stand. Draai de aardappeltjes af en toe om, en schuif ze door de pan om te voorkomen dat ze aanbakken. Je kunt er wat teentjes knoflook bij stoppen voor extra veel smaak, en vergeet ook peper en zout niet. Wist je trouwens dat je de schil er gewoon omheen kunt laten zitten? Dit is zelfs gezond! Was de aardappelen vooraf natuurlijk wel grondig.
Aardappelen braden
Het is misschien niet de meest gebruikelijke manier om aardappelen te bereiden, maar het is zeker mogelijk: je kunt ze braden in de braadpan! Met name tijdens de koude en gure dagen van het jaar smaakt dat heerlijk. Maak er het liefst direct een hele stoofpot van, met bijvoorbeeld goed vlees of vis erbij. Ook kun je er groenten bij stoppen: denk aan sperzieboon of wortel. Het geheel kan een flinke tijd opstaan in de pan. Als je er wat smaakvolle kruiden aan toevoegt, trekken de smaken hiervan volledig in de ingrediënten. Dat wordt smullen!
Aardappelen koken
De ‘traditionele’ manier van aardappelbereiding kunnen we natuurlijk niet onbenoemd laten. Kook aardappelen in heet water, met een kookpan. Voeg wat zout aan het water toe voor meer smaak, anders kunnen de aardappelen namelijk best flauw zijn. Na zo’n vijftien à twintig minuten koken op laag vuur zijn de aardappelen klaar: pas op dat je ze niet te lang doorkookt. Proef altijd even of ze gaar zijn. Dé tip voor extra crispy aardappelen? Voeg er een theelepel baking soda aan toe – het werkt echt.
Aardappelen in de oven
Je kunt aardappelen ook in de oven stoppen, als partjes of dunne reepjes. Stop ze niet zomaar in de oven, maar besmeer ze eerst met wat olijfolie. Doe hier vervolgens peper en zout op, wat helemaal in de aardappel trekt. Een ware smaaksensatie! De aardappel wordt lekker knapperig in de oven, wat natuurlijk ook een voordeel is.
Aardappelen frituren
Het is een minder gezonde optie, maar lekker is het zeker: frituur aardappelen. Je kunt er friet van maken, door de bekende frietvorm aan te houden. Stop het in de frituurpan, mocht je deze hebben. Anders kun je ook een flinke laag olie in een grote pan stoppen, zoals een wokpan, en de boel hierin frituren.
Aardappelen roosteren
Je kunt aardappelen ook goed roosteren, op de barbecue of in een grillpan! Kook de aardappelen het liefst voor in water, zodat ze wel goed gaar worden. Of verpak de aardappel in aluminiumfolie voordat je ‘m op de barbecue stopt.