Ga je carnaval vieren in Brabant? Dan is Den Bosch de stad waar je heen moet! Carnaval in Oeteldonk is namelijk een van de bekendste plekken om carnaval te vieren. Als je hier carnaval gaat vieren, is het wel belangrijk dat je de Oeteldonkstijl leert kennen. Je wilt voorkomen dat je carnaval in Den Bosch gaat vieren in de verkeerde kleding. Het kan namelijk zijn dat je dan bepaalde kroegen niet binnen komt. In dit blog bericht geven we je alles wat je nodig hebt om carnaval te vieren in Den Bosch.
Hoe ga je verkleed in Oeteldonk?
Als je gaat carnavallen in Oeteldonk, is er een bepaalde kledingdracht. Er wordt namelijk altijd een boerenkiel aangetrokken. Deze wordt vervolgens versierd met verschillende Oeteldonk emblemen. De mannen in Oeteldonk worden boeren, de vrouwen daarentegen worden Durskes. De kleuren die overal terugkomen zijn rood, wit en geel. Iedereen draagt ook altijd een gebreide sjaal in deze kleuren. De Snellestraat in Oeteldonk is een van de iconische straatjes waar je alleen maar dit soort outfits tegen zult komen. Alle inwoners van Den Bosch zijn super trots op hun carnavalsstad. In de meeste kroegen en feestcafés hoor je daarom de muziek die voor en door oeteldonkers geschreven is. Er zijn dus minder algemeen bekende carnavalsnummers te horen.
Wat voor symbool wordt er gebruikt?
Oeteldonk heeft voor carnaval een symbool, namelijk een kikker. Er wordt door veel mensen gedacht dat een oetel een kikker is. Dit is echter een groot misverstand. Tijdens carnaval wordt de stad Den Bosch omgetoverd in Oeteldonk. De naam stamt (bijna zeker) af van een gebied dat in Boxtel lag en De Oetendonken genoemd werd. Maar waar komt de kikker dan vandaan? Ver in het verleden lag Den Bosch omringt door moerrassen. Hier kwamen enorm veel kikkers voor. Dit is de reden waarom de kikker het symbool is geworden van carnaval.
Carnavalsoptochten in Oeteldonk
Naast de verschillende feesten, kent Oeteldonk ook twee carnavalsoptochten. Op de zondag van carnaval wordt er altijd een optocht gehouden door prins carnaval en zijn adjudant. Deze worden om 11.11 uur opgehaald op het Centraal station van Oeteldonk. Na een aantal formailiteiten loopt de stoet naar het gemeentehuis en is de optocht officieel begonnen. Op het stadhuis volgt vervolgens de officiele ambtsoverdracht. Hierin krijgt Prins carnaval van de burgemeester de regie over de stad. Daarnaast is er ook op maandag een carnavalsoptocht. Dit is een grote optocht met praalwagens, muziek, loopgroepen en nog veel meer. De optocht trekt al sinds het jaar 1882 door de straten en is het hoogtepunt van carnaval in Oeteldonk. Jaarlijks worden er ongeveer 100.000 bezoekers verwacht voor deze optocht!