Er zijn weinig vrijetijdsbestedingen en/of sporten die zo toegankelijk zijn als darts. De spelregels zijn makkelijk te volgen, je hoeft geen grote uitgaven te doen om ermee te kunnen beginnen, je kunt het vrijwel overal spelen en het heeft een onmiskenbaar sociaal aspect. Niet voor niks is het van oorsprong een cafésport.
Terwijl het er aan de top net zo fanatiek aan toe gaat als bij andere topsporten, zitten net daaronder eigenlijk alle soorten spelers door elkaar. Als je graag voetbalt, maak je weinig tot geen kans om spontaan aan de praat te raken met een (semi) profvoetballer, bij darts is dat goed denkbaar.
Het is daarom dus niet gek dat darts zo geliefd is en nog steeds aan populariteit wint. Over wat je nodig hebt om met darts te kunnen beginnen, lees je alles in dit blog.
Voor als je thuis wil gaan trainen
Dikke kans dat je je eerste kennismaking met darts buiten de deur in een kroeg hebt opgedaan. Wanneer je het zo leuk vindt, dat je thuis ook wel eens een pijltje wil gaan gooien, is dartwinkel Mcdartshop.nl een prima start. Aanvankelijk heb je nog weinig aan een dure set pijlen, maar let wel al meteen op het materiaal. Koop altijd pijltjes die van tungsten gemaakt zijn, omdat die de beste werpeigenschappen hebben en het langst meegaan.
Afhankelijk van je werpstijl, kun je beter wat langere of kortere pijlen nemen en kiezen voor gladde of juist voor bewerkte oppervlakten. Ook in dartborden bestaat keuze en afhankelijk van je portemonnee maak je daar je eigen afwegingen in.
Er is ook een verband tussen type pijlpunt en hoe snel je dartbord verslijt. Professionele darters gebruiken vaak een bewerkte punt voor maximale grip tijdens een toernooi, maar bij het verwijderen trek je hiermee ook steeds wat materiaal uit het bord, dat dan dus veel vaker vervangen moet worden.
Goed materiaal is één, tijd en moeite is twee
Besef wel dat iedereen heel aardig kan leren darten maar dat je daar wel genoeg oefentijd in moet steken. Zo nu en dan in de kroeg tijdens een avondje uit is echt onvoldoende. Oefen liever elke dag een uur dan in het weekend op één of twee dagen zeven uur. Op die manier boek je het snelste vooruitgang.
Wissel ook de patronen die je probeert te gooien af. Veel beginners zijn gefixeerd op de 20 en op de roos, terwijl het juist ook belangrijk is om dubbel en triple te kunnen gooien. Het kan extra motiveren om je scores van het begin af aan bij te houden, zodat je je vooruitgang ook echt meetbaar ziet.
Heel veel dartplezier gewenst!