Het oorspronkelijke leefgebied van de karper is het gebied rond de Zwarte Zee, de Kaspische Zee en het Aralmeer. Vooral in de delta’s van de Donau en de Oeral is de karper veel te bekennen. Nu kun je bijna overal in nederland een karper vangen.
Karper in Nederland
Het oorsprongsgebied van de Donau en de Rijn liggen dicht bij elkaar. In het voorjaar komen vloedvlaktes met elkaar in verbinding te staan. In de 10e of 11e eeuw is er waarschijnlijk een natuurlijke overstap geweest van de karper. In Houten zijn resten van karper gevonden dat uit de 11e of 12e eeuw stamt.
Bodem
De karper zoekt net als sommige andere vissoorten een deel van het voedsel in de bodem. Afhankelijk van het aantal karpers dat in het water zit, kan het leiden tot beweging van de waterbodem. Dat heeft invloed op de helderheid van het water en de groei van waterplanten.Ook de aanwezigheid van vissen, krabben, kreeften, scheepvaart en recreatievaart speelt een rol. In grote troebele kunstmatige wateren, kan volgens onderzoeken zonder probleem een groter bestand karper aanwezig zijn.
Ziekten
Ook karpers hebben last van gevreesde ziekten Koi herpesvirus (KHV) en Koi sleepy disease (KSD). Deze ziekten leiden tot sterfte van grote delen van het karperbestand. Om verspreiding te voorkomen dienen sportvissers de gevangen vis in hetzelfde water terug te zetten.
Uitzettingen
Karpervissen is sinds 1990 erg populair geworden vanwege de kracht en omvang van de dieren. In Engeland is een selectieve wijze van vissen het enige wat nodig is: elektronische beetverklikker, bolt-rig-systeem (zelfhaaksysteem) en boilies. Dit is één van de meest populaire systemen geworden om te gaan vissen. Karpers komen door uitzettingen nu bijna wereldwijd voor. In Noord-Amerika en Australië wordt de soort gezien als een plaag en bestreden. In Nederland wordt de karper gezien als een negatieve factor vanwege het omwoelen van de bodem. Gezien het belang voor de sportvisserij en de moeizame voortplanting worden er in de meeste wateren nog steeds wel karpers uitgezet.
Benodigdheden voor karpervissen
Als je wilt beginnen met vissen moet je eerst nog spullen kopen. Dan kun je het beste naar een hengelsport winkel gaan. Het personeel wil een beginnende visser altijd een helpende hand bieden ook met het in elkaar zetten van de hengel. De basisbenodigdheden om te gaan karpervissen zijn:
- De hengel
- Een molen
- De onthaakmat
- Een landingsnet
- Haakjes,
- Dobber/lood,
- Vislijn,
- Karper aas,
- Pieper,
- Visvergunning.
Een tent met een stretcher is niet per se nodig maar het is wel handig voor als het slecht weer is of als je wil gaan nachtvissen. Een stretcher is een bed die iets boven de grond zit. Stretchers zijn compact en meestal opvouwbaar. Om de karpers te lokken kun je boilies of tijgernoten kopen. Boilies zijn kleine ronde deegbolletjes met allemaal verschillende smaken.