Gezellig met z’n allen om het haardvuur
Je hebt vast wel eens de warmte van dichtbij gevoeld, de sfeer in de woonkamer geproefd en de geur ervan geroken. Het flikkeren van het vuur en het geknap van het heerlijk geurende hout, als je met familie of vrienden in de kamer naast het haardvuur zat. Lekker chill met een glaasje wijn of iets anders genieten van een welverdiende rust. Als de open haard brandde was het buiten meestal ijskoud. Wat was je blij als je eindelijk de voordeur opendeed en je je verkleumde handen kon opwarmen aan het zacht flikkerende haardvuur. Veel mensen herinneren zich nog dit tafereel. In de achtertuin of de schuur was een flinke ruimte gereserveerd voor al het kurkdroge haardhout. Het een keer per jaar schoorsteenvegen deed vader of werd uitbesteed aan een echte schoorsteenveger.
De open haard
Een open haard is een echte romantische sfeerbrenger. Het eist op een positieve manier de aandacht op. Zoals de naam al aangeeft heb je hierbij te maken met een open vuur met een dusdanige warmteafgifte dat je niet té dichtbij wilt en kunt komen. Even opletten met kinderen dus. Huisdieren blijven van nature al uit de buurt. Veel van de warmte zal meegaan door de pijp richting de schoorsteen. Het is dus niet de meest efficiënte manier van stoken, maar dat zal de pret niet drukken.
Of toch een gesloten houtkachel?
Ben je nou wel van het zuinig stoken en wil je niet te veel afhankelijk zijn van je gasleverancier, dan is een houtkachel een goede optie. Dit is namelijk een gesloten systeem met een hoog rendement en is dus zuiniger in zijn houtverbruik. Waar de klassieke open haard een rendement behaalt van ongeveer 15%, is dat bij een gesloten houtkachel tegenwoordig wel 90%. Dat scheelt toch weer enorm voor je portemonnee. Of het gezelliger is dan de klassieke open haard is ter beoordeling van degene die allebei de kachels heeft zien branden. Smaken verschillen.
Kurkdroog zacht en hard haardhout
Een enorm belangrijk aspect dat nog wel eens over het hoofd wordt gezien is de kwaliteit van het haardhout. Deze gekloven blokken hout moeten droog zijn voordat ze in het vuur worden gegooid. Nat hout zal gaan knetteren en er ontstaat donkere rook. Sla je hout dus op waar regen geen invloed heeft en zorg dat het hout kan ‘ademen’. Zolang het vuur een heldergele kleur heeft en de vlammen gelijkmatig heen en weer dansen is het in orde. Aan te raden is om verschillende soorten hout te gebruiken. Dankzij de mix van zachtere en hardere houtsoorten krijg je het vuur snel aan en is de brandtijd langer. De tijd tussen telkens hout op het vuur bijgooien wordt verlengd. Zodra het najaar weer voor de deur staat en de zonnewarmte is verdreven haal je de gezelligheid weer binnen. Reserveer alvast wat blokken hout in huis en laat het extra drogen. Je zult er in de winter veel profijt van hebben. Gezellig met zijn allen om de open haard dankzij prima droog haardhout.