De babytijd ligt in het verleden. Je kind is het ledikantje ontgroeid. Het wordt tijd voor een kinderbed. Eigenlijk voor een hele kinderkamer. In deze blog blijft de focus op het kinderbed. Want goed slapen heeft een basis: het juiste kinderbed. En idealiter kiest het kind zelf ook een beetje mee. Vijf tips om een bed te kiezen waar je kind jaren van kan genieten. En gezond in kan slapen!
1. Lattenbodem
Je verstopt de lattenbodem meteen door er een matras op te leggen. Toch is de lattenbodem van ultiem belang. Het is de basis van elk kinderbed. Het zorgt voor de stevigheid en voor goede ventilatie. Een goede lattenbodem voorkomt verzakking. De juiste bodem biedt voldoende lichaamsondersteuning. En zo’n lattenbodem kan ook heel wat bewegingen van een kinderlichaam aan. De ruimte tussen de latten is belangrijk vanwege de ventilatie. Maar… als je meer loze ruimte ziet dan latten zelf, is de bodem niet optimaal. Die raakt dan te snel te zwaar belast. Ga uit van minimaal 28 latjes of meer. Meegroeiledikanten voor peuters en kleuters hebben vaak bodems van 70 x 140 of 150 cm. Eenpersoonsbedden van iets oudere kinderen vragen vaak om bodems van 90 x 200 cm. Er zijn bodems in de handel waarbij de schouderzone extra stevig is. Die je zelfs qua stevigheid kunt aanpassen. Beukenhouten latten behoren vanwege de buigbaarheid tot het beste hout voor lattenbodems.
2. Matras
Op de lattenbodem hoort een goed matras. Dat hoeft niet meteen het duurste te zijn die je kunt vinden. Gewoon polyether is al prima materiaal voor een matras. Wel is het handig dat je de tijk eraf kunt halen zodat die zo nu en dan gewassen kan worden. Want ook al is je kind de kleuterfase ontgroeid, een ‘ongelukje’ is zo gelegd… Hoewel je dus niet heel diep in je beurs hoeft te graven, verzeker je je er wel van dat het kindermatras goed ventileert. Een toplaag van traag- of koudschuim of latex helpt dan. Naast goede ventilatie is het ook belangrijk dat het matras niet teveel mag opwarmen. Een kindermatras zit ergens tussen een hard en een zacht matras is; combi van veerkracht en goede ondersteuning, dus. Is je kind snel allergisch? Dan is het handig om te weten dat er ook matrassen zijn met een anti-allergische toplaag. Qua dikte moet het matras voor kids tot 7 jaar minimaal 8-10 cm dik zijn. Zodra ze 10 jaar worden, dient het matras minimaal 12 cm dik te zijn.
3. Bedombouw
Een wat rare term want het is feitelijk het bed. In de ombouw plaats je de lattenbodem en daarop de matras en dat is dus het hele bed. Je kunt uit diverse soorten bedombouw kiezen:
• hoogslaper
• halfhoogslaper
• flexibel kinderbed
• laag kinderbed
De ruimte die de kinderkamer biedt (en de wens van je kind) zijn bepalend voor de keuze. Heb je een kleine kinderkamer dan biedt de hoogslaper de meeste waar voor zijn geld. Omdat het bed hoog geplaatst is, blijft de ruimte onder het bed aanwezig. Voor een bureautje, bijvoorbeeld. Of als fijne speelplek. Het bed kan beklommen met een laddertje en soms verlaten via een glijbaan. Het bed moet niet zo hoog afgesteld dat kinderen, eenmaal overeind uit bed komend, zich stoten aan het plafond. Kleine kinderen vinden een halfhoogslaper vaak fijner. Dan heb je nog steeds veel bergruimte onder het bed. En het geheel voelt wat knusser en veiliger aan dan een hoogslaper. Er is een combinatie tussen hoogslaper en halfhoogslaper: een flexibel kinderbed. Je krijgt dan een bouwpakket en kunt zelf onderdelen weglaten of aanbouwen, al naar gelang de hoogte die je op dat moment wilt. Heb je veel ruimte in de kinderkamer dan is een laag kinderbed prima. Als je dochtertje zoiets minder spannend vindt dan een hoogslaper, kun je een laag bed voor haar omtoveren tot een hemelbed met leuke sluiers. Laat je kind meebeslissen over het type bed maar bedenk wel: een laag bed is gemakkelijker op te maken dan een bed op hoogte!
4. Een tweede leven
Een nieuw gekocht bed kan prima nog een ronde mee. Als je dochter eruit is gegroeid, kan haar broertje die wellicht overnemen. Met meer kinderen in huis moet je dan wel vooraf bedenken dat je een enigszins neutraal bed koopt. Want je zoontje zal bijvoorbeeld het prinsessenbedje van zijn oudere zus niet meteen zien zitten. Laat staan liggen
5. Multifunctioneel
Kijk ook eens of je misschien wilt gaan voor een bedbank. Overdag kan je kind er dan heerlijk op zitten. Of je koopt een bed met een lade. Daar kunnen mooi al die losse spulletjes in die overdag over de vloer beginnen te zwerven. Er zijn zelfs bedlades die je helemaal kunt opentrekken waarna ze als tweede bedje dienen.