Het wereldbekende jeansmerk Levi’s zet dit jaar een belangrijke stap in de richting van een duurzamere productie van haar jeans. Een bepaald model van de iconische Levi’s 501 jeans, voor dames en heren, zal in 2022 namelijk volledig gemaakt worden met behulp van hergebruikte denim stof. De stof van gerecyclede jeans wordt speciaal hiervoor bewerkt tot een nieuw materiaal wat Circulose wordt genoemd. Dankzij het gebruik van dit materiaal komt er geen nieuw katoen meer aan de productie van de betreffende broeken te pas. Dit scheelt een hoop grondstoffen zoals water en kunstmest, welke normaal worden gebruikt bij het verbouwen van katoen.
Levi’s 501 van Circulose
Circulose is ontwikkeld door het Zweedse bedrijf Renewcell, dat de stof maakt door ingezamelde spijkerstof af te breken met behulp van een gecontroleerd chemisch proces. Hiervoor worden de ingezamelde jeans eerst mechanisch bewerkt om alle knopen, rivets en ritsen te verwijderen, waarna alleen denim stof overblijft. De stof wordt vervolgens opgelost, waarbij eventuele verontreiniging wordt verwijderd. Wat overblijft is cellulose, waarmee vervolgens gemakkelijk nieuwe jeansstof gemaakt kan worden. Levi’s maakt een statement om juist de 501 te gaan produceren met behulp van deze gerecyclede stof, aangezien dit veruit de meest bekende en populairste jeansstijl van het merk is.
Onbeperkt jeans recyclen
Levi’s heeft al eerder op kleine schaal Circulose getest bij de productie van de Levi’s 502 en de Levi’s High Loose. Hierdoor weet het bedrijf dat de stof geschikt is om jeans van te maken die tegen een stootje kunnen. Vervolgens is het model 501 eerst nog licht gemodificeerd en zijn alle onderdelen die niet van katoen of viscose gemaakt worden uit het ontwerp verwijderd. Hierdoor kunnen de Circulose jeans straks op hun beurt onbeperkt gerecycled worden, zonder dat de vezels hun kwaliteit zullen verliezen. Dit opent de deur naar een circulaire productie van spijkerbroeken.
Kleding recyclen steeds belangrijker
Jaarlijks worden er inmiddels wereldwijd meer dan 100 miljard nieuwe kledingstukken geproduceerd. Hierbij worden veel grondstoffen zoals katoen en olie gebruikt, om de benodigde stoffen van te kunnen maken. Tot op de dag van vandaag is er echter nog steeds geen manier gevonden om kledingstukken op grote schaal te kunnen recyclen. Samen met Renewcell hoopt Levi’s hier nu verandering in brengen. Naast het gebruik van Circulose zijn er inmiddels meerdere technieken ontwikkeld waarmee gebruikte kleding op grote schaal als grondstof voor nieuwe kleding ingezet kan worden.