Waar komt jouw favoriete wijn vandaan?

door Wanderlust

Heb jij een favoriet wijnland? En zo ja, hoe is deze voorkeur ontstaan? Is dat puur gekomen door de smaak van de wijnen die daar vandaan komen, en heb je hier een favoriet tussen gevonden? Of is het bijvoorbeeld ook bepaald door welk land je fijn vindt om te bezoeken?

We drinken veel wijn uit Europa

Veel van de wijnen die we in Nederland drinken komen uit Europa. Logisch ook wel, dat zijn landen die dicht bij ons in de buurt wonen en waar meer dan prima wijnen vandaan komen. 

Zeggen we wijn, dan zeggen we al snel Frankrijk. Dit is inderdaad een groot klassiek wijnland, waar heel wat goede wijnen vandaan komen. Door de grote variëteit aan wijnen is het lastig om te zeggen dat je dol bent op Franse wijnen. Een Rhone wijn heeft dankzij het unieke klimaat en het soort druiven dat wordt gebruikt om de wijn van te maken, een heel andere smaak dan een wijn die uit een ander deel van het land komt. Zo kan het ook gebeuren dat de ene Chardonnay wijn de andere niet is. Ook al worden dezelfde soorten druiven gebruikt, de plek waar deze groeien en de manier waarop de wijn vervolgens wordt gemaakt hebben zo’n grote invloed op de smaak, dat er zelfs binnen de Chardonnay volop keuze is. Goed nieuws voor jou, want wat een geluk is het dat je eigenlijk iedere dag van het jaar een andere wijn kunt drinken, en dan nog niet alle mogelijke soorten geproefd hebt.

Steeds meer nieuwe wijnlanden

De klassieke wijnlanden kennen we allemaal wel. Frankrijk, dat is vaak het eerste land dat we roepen als we aan wijnlanden denken. Niet altijd helemaal terecht, want binnen Europa wisselen Frankrijk en een ander klassiek wijnland, Italië, elkaar regelmatig af als grootste wijnproducent. Ook Spanje en Duitsland kennen we allemaal wel als wijnland, en de kans is groot dat we ook wel eens een wijn uit deze landen hebben gedronken.

Wijn uit Frankrijk

Binnen Europa hebben we echter steeds meer landen die prima wijn produceren. Portugal, Oostenrijk, Hongarije en ook andere landen in het voormalige ‘oostblok’ leveren steeds meer wijnen. Er valt binnen ons werelddeel dus nog genoeg te ontdekken. Daarbuiten ook, overigens. Heb jij al eens wijn gedronken uit Zuid-Afrika? Die kans is best groot, want deze wijnen vinden ook binnen Europa steeds meer hun weg. Net als exemplaren uit de Verenigde Staten en Chili, bijvoorbeeld. Maar ook Australië en Nieuw-Zeeland timmeren steeds meer aan de weg als wijnlanden, dus ook deze kun je in ons land steeds meer tegenkomen. Drink je graag wijn, dan valt er dus nog genoeg te ontdekken!

Wijnvelden in Hongarije

Related Posts

Leave a Comment