4 tips bij het overstappen op led verlichting

door Wanderlust

Wanneer u uw verlichting wilt gaan vervangen door led verlichting kan de hoeveelheid informatie vaak overweldigend overkomen. Om u te helpen bij het maken van de juiste keuze voor de aanschaf van uw verlichting delen wij u graag deze vier tips.

Tip 1 – De plaatsing van de verlichting

Bij het aanschaffen van led verlichting is het belangrijk om goed na te denken over de plek waar de verlichting komt te hangen. De plaats waar de verlichting komt te hangen zegt namelijk veel over waar de led verlichting in uw geval aan moet voldoen. Zo wilt u in de woonkamer bijvoorbeeld juist sfeer creëren en heeft u in de badkamer verlichting nodig die aan speciale eisen voldoet. Hou er dus rekening mee waarvoor u de led verlichting gaat gebruiken. 

Tip 2 – Het dimmen van uw led lampen

Het dimmen van led verlichting is geen hogere wiskunde, wel zijn er enkele aandachtspunten om rekening mee te houden voor een optimale dimbaarheid. Het is erg belangrijk dat u de gebruikte dimtechniek van uw led lampen ook voor uw led dimmer kiest. Er zijn bij led verlichting 2 dimtechnieken die gebruikt kunnen worden: “fase aansnijding (RL)” en “fase afsnijding (RC)”. Indien u niet dezelfde dimtechniek voor de lampen als voor de dimmer gebruikt, kunnen de led lampen gaan knipperen, zoemen of zelfs defect gaan. Mocht u twijfelen over welke led dimmer u nodig heeft dan is het verstandig om even bij de leverancier van uw led lampen navraag te doen over welke dim techniek u nodig heeft. Daarnaast kan u ook kiezen voor een universele led dimmer (RLC), deze beschikt zowel over de fase aan- als afsnijdende dim techniek. Ook is het belangrijk dat de dimmer een zo laag mogelijk minimum aansluitvermogen heeft. Wanneer de verlichting onder dit minimum valt zijn de lampen vaak niet stabiel te dimmen, helemaal niet te dimmen of beginnen deze te knipperen. 

Tip 3 – 12V of 230V?

Als u overstapt op LED moet u vaak een keuze maken tussen een 12V installatie of een 230V installatie. Beide installaties hebben zo hun voor- en nadelen. Bij een 12V installatie heeft u te maken met laagspanning hierdoor is deze installatie een stuk veiliger ten opzichte van 230V. Daarnaast hebben 12V lampen vaak een ondiepe inbouwdiepte wat het wegwerken van de lampen gemakkelijker maakt. Echter moet u hierbij wel altijd rekening houden met het wegwerken van de trafo. Let er ook op dat als u van 12V halogeen wilt overstappen op 12V LED u ook altijd de trafo vervangt door een led trafo. In het geval van een dimbare situatie zal u altijd de gehele schakeling moeten vervangen. 

Als u voor een 230V installatie kiest hoeft u geen rekening te houden met een led trafo. U sluit deze lampen namelijk rechtstreeks aan op het stroomnet. De meest voorkomende lampen binnenshuis zijn direct aan te sluiten op 230V spanning, denk hierbij aan lampen met een E14, E27 of GU10 fitting. Ook het vervangen van een kapotte lamp gaat een stuk makkelijker doordat deze gewoon één-op-één te vervangen zijn. Een nadeel is dat door de hoge spanning deze installatie vaak niet geschikt is voor vochtige ruimtes.

Tip 4 – Kies de juiste lichtkleur

Vroeger had led verlichting het imago van koud en kil licht. Echter is dit tegenwoordig al lang niet meer aan de orde. De techniek achter LED is de afgelopen jaren in grote sprongen doorontwikkeld door fabrikanten. Het aanbod in lichtkleuren is hierdoor tegenwoorden reuze. Maar wat zijn nou de meest bekende lichtkleuren die u binnenshuis gebruikt? 2200K/Flame – Deze lichtkleur wordt vaak gebruikt om  sfeer te creëren en is te vergelijken met de kleur van kaarslicht.
2700K/Warm wit – Deze lichtkleur komt het meest voor in huis en is de vervanger van de oude halogeen en gloeilampen.
4000K/Naturel wit – Deze lichtkleur komt het meest overeen met daglicht en wordt vaak gebruikt in ruimtes waar gewerkt wordt. Deze kleur is goed toe te passen in garages of tuinhuisjes.
Dim-to-warm – Deze techniek is een de nieuwste lichttechniek waarbij de lichtkleur verandert naarmate u de lamp dimt. Zo verandert deze van normaal warm wit licht (3000K) naar flame/extra warm licht (2000K) naarmate u de lampen dimt. Hierdoor heeft u de mogelijkheid om zowel werk- als sfeer licht te creëren.

Related Posts

Leave a Comment