Konijnen zijn hele lieve en leuke huisdieren. Maar het zijn niet de makkelijkste huisdieren om te houden. Zo kunnen konijnen snel stress ervaren, wat het levensgeluk van het dier beperkt. Hoe weet je of je konijn stress heeft? We delen de signalen, oorzaken van stress en tips ter verbetering.
Wat geeft een konijn stress?
Aangezien het konijn van nature vlucht als prooidier, is het dier continu alert en is er snel sprake van stress. Er kunnen verschillende oorzaken van stress zijn voor een konijn. Zo kan stress ontstaan door verveling. Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar dit komt zeker voor. Een konijn weet door verveling niet meer wat hij moet doen, wat onprettig voelt. In de natuur is een konijn immers ook de hele dag in de weer; thuis moet er genoeg te doen zijn. Zorg bijvoorbeeld voor speelgoed, zoals een graaftunnel of een snackbal. Verder kan een konijn stress krijgen als hij opgesloten zit. Dit gebeurt bijvoorbeeld als een konijn in een te klein hok zit en hier nauwelijks uit mag komen: er is niet genoeg beweegruimte. Zorg voor een groot konijnenhok, waar het dier vrijuit in kan rondlopen. Op die manier heeft het dier ook meerdere afzonderlijke hoekjes in het hok, wat het dier nodig heeft. Leeft je konijn buiten? Dan is een konijnenhok met ren een idee, zodat het konijn echt kan rondrennen! Zet het konijn wel een beetje beschut, want wilde dieren zoals roofvogels en vossen zorgen voor schrik. Veranderingen kunnen ook voor stress zorgen, waaronder een verhuizing, een bezoek aan de dierenarts, nieuwe voeding of een ander hok. Geef je konijn de tijd om te wennen en pas op met veel veranderingen tegelijkertijd.
Signaleren of je konijn stress heeft
Hoe herken je stress bij een konijn? Een konijn geeft het goed aan als er sprake is van stress. Als je hier aandacht voor hebt, signaleer je het snel genoeg. Zo gaat het konijn sneller ademen, spant het konijn de spieren aan en neemt de hartslag toe: dit zijn de eerste tekenen van stress. De ogen zijn groot en de neusgaten opengesperd. Het konijn gaat soms plat op de buik liggen. De staart kan recht omlaag hangen. Ook kan een konijn agressief worden: het dier bijt, maakt spullen kapot, stampt met de achterpoten of knaagt aan het hok. Er zijn dus verschillende gedragingen om op te letten. Zeker als het konijn meerdere gedragingen tegelijkertijd vertoont, is er absoluut sprake van stress. Dan is het tijd om in te grijpen.
Stress bij een konijn verminderen
Hoe verminder je stress bij een konijn? Zorg allereerst voor een veilige leefomgeving, waarin het konijn op zijn gemak is. Het hok is groot genoeg en schoon, met speeltjes erin. Er is voldoende eten en drinken aanwezig. Er zijn niet te veel veranderingen in het leven van het konijn: stabiliteit is prettig. Niet alle konijnen zijn opgewassen tegen drukte in een huishouden, bijvoorbeeld met kinderen of aanwezige huisdieren zoals een hond. Heb je een druk gezin? Zet het konijn dan af en toe op een rustige plek neer als er sprake is van stress, bijvoorbeeld op de slaapkamer of achterin de tuin. Zo kan het dier weer even tot zichzelf komen. Verder zijn konijnen echte sociale dieren. Als ze alleen leven, kunnen ze eenzaam en angstig worden. Neem daarom het liefst twee of meer konijnen, zodat ze een groep kunnen vormen – net zoals dat in de natuur gaat.