8 tips om je auto theorie te oefenen

door Wanderlust

In deze blog geven we je diverse tips die je helpen om je auto theorie te oefenen en je uiteindelijke examen te maken.

  1. Combineer theorie en praktijk en begin op tijd met leren. Zo voorkom je dat je het praktijkexamen niet kunt aanvragen omdat je nog geen theoriecertificaat hebt.
  1. Vraag zo snel mogelijk je theorie examen aan. Dit kan via je rijschool of het CBR. Je hebt een datum om naar toe te werken als je een examen direct inboekt. Laat je dit na, dan blijkt in de praktijk vaak dat er van leren niet veel terecht komt. Ga niet in zee met sites die veel op de website van het CBR lijken. Hier betaal je namelijk vaak hoge reserveringskosten.
  1. Schaf actueel leermateriaal aan. Bezuinig niet op je leermiddelen. Het is natuurlijk niet handig als je verkeersregels leert die niet meer gelden in het huidige verkeer.
  1. Begin niet met het oefenen van de theorievragen maar met de daadwerkelijke theoriestof. Neem de stof goed door en leer het uit je hoofd. Zo bereid jij je voor op het theorie examen en zul je de situaties en vragen die worden voorgelegd veel beter snappen. Ook ben je waarschijnlijk eerder klaar voor het echte werk. Maak een samenvatting en aantekeningen. Hoe beter je voorbereiding is, hoe minder stress je zult hebben. 
  1. Volg bij een rijschool een theoriecursus. Over het halen van een theoriecertificaat wordt vaak veel te makkelijk gedacht. Zakken voor je examen kun je met een beetje voorbereiding prima voorkomen. Alle theoriestof wordt tijdens een theoriecursus behandeld en je kunt oefenen met proefexamens waarna je over de fouten die je maakt uitleg krijgt. Bovendien weet de instructeur precies waar je valkuilen zitten en waar je dus extra aandacht aan moet besteden. 
  1. Je kunt online theorie leren. Als je geen tijd of zin hebt om een theoriecursus bij te wonen, is online leren een goed alternatief. Let wel goed op tot welke site je je richt, deze kunnen verouderd zijn en de meeste sites passen hun lesstof niet aan. 
  1. Oefen je theorie terwijl je onderweg bent. Door buiten goed om je heen te kijken, kun je theorievragen verzinnen. Oefen met de verkeersborden en de tekens op de weg. Als je een situatie niet begrijpt kun je altijd nog een foto maken en deze met je rijinstructeur benaderen.
  1. Begin goed uitgerust aan je examen. Ga op tijd naar bed en maak een planning zodat niet alles aankomt op de laatste avond. Als je bent uitgerust werkt je geheugen tot wel 25% beter, en dat heb je nodig. Ga ook eens hierover met je ouders in gesprek, die kunnen je veel vertellen over anticiperen in het verkeer.
  1. Leg de avond voor je examen de oproepbrief met het reserveringsnummer en je legitimatiebewijs klaar. Dit scheelt een heleboel stress op de grote dag.

Related Posts

Leave a Comment