Veelgestelde vragen over zonnebrillen

door Wanderlust

Je denkt even dat het een zonnebril is die je koopt, maar er zitten veel meer haken en ogen aan dan je denkt. Zoals wat betekent de ‘’P’’ die in je zonnebril is gegraveerd? Of hoe moet je een zonnebril schoonmaken en welke zonnebril past het beste bij mij? Deze vragen zullen allemaal beantwoord worden in deze blog. 

Wat is gepolariseerd glas?

Gepolariseerd glas hebben een speciaal filter om vooral de horizontale weerkaatsing absorbeert, contrasten en kleuren verbetert en schittering wegneemt. Ook laten dit soort glazen minder licht door, waardoor je beter beschermd bent tegen uv-straling. Als je aan het autorijden op een nat wegdek waar de zon volop schijnt, dan ontstaat er een verblindend effect. Het oppervlakte absorbeert namelijk een gedeelte, maar kaatst ook een deel weer terug. Door gepolariseerd glas dan in je zonnebril te hebben ontstaat het verblindend effect niet. Een polariserende zonnebril is fijn als je veel op de weg bent, zodat je niet het verblindend effect krijgt. Ook is het fijner voor je ogen want dan hoef je niet zo te knijpen met je ogen. Verder als je veel aan watersport en wintersport doet dan is het ook fijn om gepolariseerd glas te hebben, omdat het water en sneeuw beiden veel schitteren. Bij de aankoop van een Gucci zonnebril bijvoorbeeld zal de leverancier aangeven of het gepolariseerde glazen heeft of niet. Zo weet je of de zonnebril gepolariseerde glazen heeft of niet. Bij een Ray-Ban is er een ‘’P’’ gegraveerd als het gepolariseerde glazen zijn. Bij andere zonnebrillen zit er een sticker op het glas met een ‘’P’’ aangeduid wat betekent dat de glazen een polariserende werking hebben. 

Hoe moet je jouw zonnebril schoonmaken? 

Na een dag op het strand gezeten te hebben zit je zonnebril vaak helemaal onder de vette vingerafdrukken en zand. Alleen je wilt het wel zonder beschadiging schoonmaken. Door je zonnebril onder lauwwarm water te houden, spoel je het meeste zand al weg. Laat je zonnebril een klein beetje opdrogen. Door je brillendoek hierna bij te pakken kun je het zo opdrogen. Ook door klein beetje afwasmiddel op de glazen te doen kun je het vettige van de glazen eraf halen. Wat je absoluut niet moet doen is hele grote temperatuurwisselingen veroorzaken, omdat het montuur bestaat uit dunne laagjes die kunnen barsten door temperatuurwisselingen. Droog je zonnebril ook nooit af met een zakdoekje, keukenpapier of servetje, want hier zitten stukjes hout in die krassen kunne veroorzaken of de coating kunnen beschadigen. Bewaar je zonnebril in een harde brillenkoker, zodat er geen krassen kunnen ontstaan. Ook moet je nooit je zonnebril met glazen naar beneden neerleggen want als het verschuift kunnen er krassen ontstaan. Verder is het belangrijk om de zonnebril dagelijks aan het einde van de dag schoon te maken. Hierdoor voorkom je dat er huidvet en -zuren op het montuur en glazen inwerken. 

Welke zonnebril past het beste bij mijn gezicht?

Helaas is niet iedereen gezegend met een gezicht waarbij iedere zonnebril bij past, doordat iedereen uniek is. Door naar je gezichtsvorm te kijken kun je bepalen welke vorm zonnebril het beste bij je past. Als je een erg rond hoofd hebt dan kun je beter kiezen voor een rechthoekige zonnebril want die brengt meer contouren aan in je gezicht. Terwijl als je een vierkant gezicht hebt kun je beter voor een ronde zonnebril kiezen. Alleen als je een ovaalvormig gezicht hebt dan heb je erg veel geluk, omdat in principe alles bij jou staat. Dan is het belangrijk om te bepalen wat je wilt uitstralen en welke zonnebril jij het mooiste vindt. Verder is het erg belangrijk om te kijken of de zonnebril ook echt goed aansluit, zodat je ogen ook echt goed worden beschermd.

Lees ook: Cotton cake

Related Posts

Leave a Comment