Als je een nieuwe vloer wilt leggen, is een vloer van PVC een bijzonder goede keuze! Waterbestendig, geluiddempend, onderhoudsvriendelijk: een PVC vloer heeft ontzettend veel voordelen. Maar, hoe leg je zo’n vloer eigenlijk? In dit artikel lees je welke (leg)mogelijkheden een PVC vloer biedt!
Wat zijn de mogelijkheden van een PVC vloer?
De mogelijkheden van een vloer van PVC zijn ontzettend divers. Of je nu wilt gaan voor een vloer in hout- of betonlook, met rechte lijnen of een visgraatpatroon: PVC biedt het allemaal! Alhoewel het materiaal van kunststof is, is het tegenwoordig nauwelijks meer van het ‘echte’ te onderscheiden. Bovendien zorgt het kunststof ervoor dat de vloer waterbestendig, geluiddempend en zeer onderhoudsvriendelijk is.
Hoe leg je een PVC vloer?
PVC vloeren zijn in twee soorten verkrijgbaar: ‘klik PVC’ en ‘plak PVC’. Je kunt PVC dus klikken of plakken. Plak PVC bestaat uit flexibele stroken die verlijmd dienen te worden op de ondergrond. Klik PVC bestaat uit rechte planken die je door middel van een kliksysteem in elkaar kunt klikken.
Verschillen op een rij:
- Klik PVC is door het kliksysteem eenvoudiger en tevens sneller te leggen dan plak PVC. Klik PVC wordt daarom ook wel de ‘doe-het-zelf-vloer’ genoemd.
- Bij klik PVC dien je vooraf een ondervloer te leggen, bij plak PVC dient de ondergrond vooraf geëgaliseerd te worden.
- Plak PVC geleidt sneller warmte dan klik PVC. Alhoewel beide soorten geschikt zijn voor vloerverwarming, haalt plak PVC er het beste rendement uit.
- Als je wilt gaan voor een goedkope PVC vloer kun je het beste kiezen voor klik PVC. Je bent uiteraard het goedkoopst uit als je de vloer tevens zelf legt.
- Bij plak PVC heb je minder snijverlies dan bij klik PVC. Met name bij een visgraatvloer is dit voordelig.
- Klik PVC kun je eenvoudig verwijderen. Op die manier kun je de vloer bij een eventuele verhuizing zelfs meenemen. Bij plak PVC is het risico op beschadiging van de vloer in zo’n geval groot.
- Plak PVC werkt door de flexibele stroken geluiddempender dan klik PV