Wat voor type kok ben jij? Zet jij het liefst iets in de magnetron en ben je binnen een paar minuutjes klaar? Of trek je juist wat meer tijd uit in de keuken, en ben je rustig een uurtje bezig? Voor bepaalde gerechten, denk bijvoorbeeld aan vlees als brisket, moet je nog veel meer tijd inruimen. Sommige mensen moeten er niet aan denken, want hallo, we hebben nog meer te doen op een dag. Toch hoeft het langzaam bereiden van een smakelijk gerecht je eigenlijk niet heel veel meer tijd en moeite te kosten dan het maken van een maaltijd die juist binnen een paar minuten op tafel staat.
Het komt aan op een goede planning
Ben je van plan om vlees te gaan bereiden dat veel tijd vereist? Dan is vooral een goede planning van groot belang. Als je pas tegen het eind van de middag besluit dat je zin hebt in spareribs die je zelf wilt garen, dan ben je aan de late kant. Zeker als je het vlees dan nog niet in huis hebt, en er dus eerst nog op uit moet om het ergens te kopen. Op zo’n moment kan het slimmer zijn om maar gewoon ergens wat te bestellen…
Wil je aan de slag met vlees dat langzaam moet garen om zo lekker mogelijk te worden, moet je dus vooral op tijd beginnen. Op tijd het vlees in huis hebben, en het op tijd gaan bereiden. Ga op zoek naar recepten, of vraag advies bij de slager, zodat je weet op hoeveel tijd je moet rekenen. Een paar uur kan het zomaar zijn.
Een paar uur, om een stuk vlees te bereiden. Dan heb je niet meer zo gek veel aan je dag… Dat valt reuze mee, gelukkig. Op de juiste temperatuur gaart dat vlees zichzelf namelijk wel, ook als je er niet heel de tijd pal naast staat. Je kunt het dus netjes naar de juiste temperatuur verhitten en ondertussen iets anders gaan doen in huis, een was ophangen of een goed boek lezen, bijvoorbeeld. Zo nu en dan even de temperatuur en het uiterlijk van het vlees checken, dat is alles wat je hoeft te doen.
Hele gerechten in de slowcooker
Naast het langzaam bereiden van vlees, zijn er ook complete maaltijden die je langzaam kunt bereiden. In steeds meer huishoudens vind je een slowcooker, en een kleine zoektocht op internet levert een schat aan recepten op die je hierin kunt maken. Ook hiervoor geldt weer dat het bereiden je op papier veel tijd kost, maar dat je nadat je alles in de pan hebt gestopt ook gewoon iets anders kunt gaan doen. De hoeveelheid tijd die je in de keuken bent is in veel gevallen zelfs kleiner dan wanneer je gerechten op de ‘snelle’ manier bereidt.