Wat horen wij nog vaak hoe trots mensen wel niet zijn dat ze voor een prikkie een nieuw matras op de kop hebben gekocht bij een meubeldiscounter. We hebben het al vaker benoemd, maar goedkoop is vaak duurkoop. In dit geval gaat het matras misschien niet snel stuk, maar voor een slecht matras betaalt je lichaam de prijs. Als je kijkt hoeveel tijd we slapend doorbrengen mag, nee moet je dus ook kritisch te kijken naar je matras. Sinds wij een op koudschuim matras slapen willen we eigenlijk niet meer anders. In de blog lees je waarom deze matrassen zo fijn zijn en waar je op moet letten om de beste koudschuim matrassen op te kop te tikken.
De veerkrachtpatser
Koudschuim wordt ook wel polyurethaan of High Resilience (HR) schuim genoemd vanwege zijn hoge veerkracht. Deze dankt het aan de open celstructuur, waardoor het matras na indrukken (doordat je er op ligt) in een oogwenk zijn oorspronkelijke vorm weer aanneemt. Hierdoor ontstaan er tot op zeer lange termijn amper tot geen kuilen rondom de heup en schouderzone. En dat is iets waar je rug en nek het matras dankbaar voor zullen zijn. Doordat koudschuim matrassen hun veerkracht zo goed behouden gaan ze al snel 12 tot 15 jaar mee.
Schoon en koel
Door de eerder genoemde open celstructuur is een koudschuim matras ook nog zeer ademend, waardoor lichaamswarmte goed afgevoerd kan worden. Dat betekent dat jij koel en kunt slapen zonder veel te transpireren. Je zult merken dat je hierdoor vaak fijner slaapt en je bed ook langer fris blijft aanvoelen. Dit komt mede doordat bacteriën, mijten en wantsen slecht gedijen op anti-allergene stof. Het zal je dus ook niet verrassen dat dit type matrassen de standaard is bij ziekenhuizen over de hele wereld.
Let op de HR-waarde
Let wel op dat de kwaliteit bij verschillende koudschuim matrassen nogal uiteen kunnen lopen. Een goede indicator voor de kwaliteit is de HR-waarde, die het gewicht van het schuim per kubieke meter aangeeft. Vind je een koudschuim matras met een HR-waarde tussen de 50 en 65 dan zit je in het goede segment. De beste matrassen zijn vaak al aan de dikke kant (20 cm en meer) en komen ook met een prijskaartje dat hoort bij de kwaliteit (vanaf € 350,-) Natuurlijk leer je je bed pas echt kennen door er een avond op neer te ploffen en je slaap te pakken. Daarom raden we altijd aan om een proefperiode af te spreken met de verkoper. Succes met het maken van de juiste keuze!