Royal Leerdam: The Experts’ Collection

door admin

Tijdens een blogevent van Miss Publicity hebben wij heerlijk gevaren op het Amsterdamse water en mochten wij allerlei nieuwe producten testen en maakten wij kennis met Barbara Verbeek, sommelier van Royal Leerdam. Zij vertelde ons over de nieuwe lijn die zij heeft ontworpen voor Royal Leerdam: The Experts’ Collection. Wij zijn echte wijndrinkers en vonden dit al gelijk erg interessant. Deze nieuwe lijn is namelijk zo ontworpen dat de wijn het best tot zijn recht komt. Het is misschien nooit eerder in je opgekomen, bij ons althans niet, maar de vorm van het wijnglas heeft enorme invloed op de smaak van de wijn.

wanderlust-blog.nl/royal-leerdam

Deze collectie bestaat uit 5 verschillende glazen, ze lopen op van smal naar breed, of beter gezegd van licht naar zwaar. Dan bedoel ik niet het glas, maar de wijn die er in hoort. Het is namelijk voor een wijn essentieel dat deze in het juiste glas geschonken wordt, anders kan de smaak er echt mee verpest worden. Dit kan je je misschien niet voorstellen, wij wilde het ook niet geloven, maar wij weten nu wel beter! Mensen denken vaak nog erg ouderwets en geloven dat witte wijn in een klein glas moet en rode wijn in een groot glas, maar dit is niet helemaal waar. Voor deze lijn werd niet gedacht in kleuren, maar in smaak. Het blijkt dat je wijn als een bloem moet zien. Een lichte en fruitige wijn is bijvoorbeeld een tulp, niet al te breed en niet al te rond. Net als het glas. Een Pinot Noir is daarentegen hartstikke krachtig en zien we dan als een roos, deze komt beter tot zijn recht wanneer hij open is. Opnieuw, net zoals het glas.

De vorm van het glas heeft dus een enorme invloed op de smaak en dit mochten wij ervaren. Wij kregen een heerlijke champagne in een flute geschonken én in een daarvoor bedoeld glas van The Experts’ Collection (glas 5). Al gelijk merkten veel van de proevers dat het een gewoonte is om champagne uit de vertrouwde flute te drinken, maar dat die uit het ronde mousserende glas veel lekkerder was en fijner dronk omdat je neus in het glas paste en je zo de geur ook meekreeg. Dit is bij een flute, bij de meeste mensen althans, niet het geval. Wij hebben ook de andere 4 glazen mogen proberen. In deze glazen ging dezelfde witte wijn en moesten wij onze neus gebruiken en vertellen in welk glas deze hoorde. Glas 1 en 2 waren niet al te groot en vrij smal en de wijn rook hier ook prettig. Bij glas 3 en 4 sloeg dit volledig om. De wijn rook helemaal niet prettig meer en kwam totaal niet tot zijn recht. Ik ben een onwijze leek op het gebied van wijn en wijnglazen, maar zelfs ik kon vertellen dat de frisse en soepele wijn in glas 1 of 2 geschonken moest worden. Het verschil was namelijk overduidelijk.

Voor ons was dit een ontzettende eye-opener en zijn wij onwijs blij dat wij deze glasproeverij mochten bijwonen. Wij hopen dat de lijn goed zal bevallen bij de menigte. Wij zijn er in ieder geval erg enthousiast over en kunnen jullie allemaal aanraden deze glazen aan te schaffen! De wijnglazen zijn vanaf september verkrijgbaar bij bol.com, V&D en Blokker en zullen € 19,99 per doos van 4 glazen gaan kosten. Voor meer informatie over de lijn klik je hier.

Related Posts

Leave a Comment