Wil je vaker thuis sporten maar weet je niet hoe je dat moet aanpakken, dan helpt de informatie in dit artikel je zeker op weg. We vertellen je namelijk waar je op moet letten alvorens je begint, waarna we vijf leuke tips met je delen voor het vinden van een workout methode die het best bij je omstandigheden past, kunt kiezen. Lees daarom gauw verder.
De voor- en nadelen van thuis sporten
In je eigen vertrouwde omgeving aan je lichamelijke conditie werken kent zowel voor- als nadelen.
De voordelen zijn dat:
- je niet uit huis hoeft te gaan en als het ware dus ook poedelnaakt je oefeningen kunt doen;
- je je niet hoeft te schamen als het je niet meteen lukt om een bepaalde oefening onder de knie te krijgen;
- je niet gebonden bent aan de openingstijden van een sportschool;
- je zelf je tempo bepaalt zonder dat mede sporters daarom lachen; en
- je na afloop niet nog kilometers naar huis hoeft te lopen, fietsen of rijden voordat je kunt uitrusten.
Thuis fitnessen zorgt er echter ook voor dat:
- je jezelf moet motiveren om aan de slag te gaan;
- je niemand om hulp of instructies kunt vragen bij het uitproberen van een nieuwe oefening;
- je vaak niet gelijk over geavanceerde trainingstoestellen of onderdelen als halterschijven beschikt;
- je de gezelligheid van het samen sporten kunt missen als ook het sociale contact dat daarbij hoort; en
- je je vorderingen niet gelijk met anderen kunt delen.
Toch hoeven de nadelen je niet te weerhouden om thuis meer te bewegen. Let daartoe op de aandachtspunten uit de volgende alinea om je thuis trainingssessies succesvol te maken.
Aandachtspunten voor succesvolle thuis trainingssessies
1. Zorg ervoor dat je een vaste plek hebt voor je workouts
Dit kan een gedeelte van je kamer zijn of de ruimte die je voor het opbergen van je spullen gebruikt. Kies het liefst voor een plek die je op elk moment zonder veel moeite kunt betreden en waarin je normaliter ook zou willen vertoeven. Leg al je sport attributen inclusief je sport outfits binnen handbereik neer en vergeet ook niet een plekje te reserveren voor je fles met drinkwater. Kijk tussen je spullen wat je als alternatief trainingsmateriaal kunt gebruiken of kies je er toch voor eigen gewichten kopen?
2. Kies voor een trainingsprogramma dat bij je past
Daartoe ga je na welke categorie training je het meest bevalt waarna je voor oefeningen kiest die je helpen om je fitness doel op een effectieve en blijvende manier te behalen. Er zijn verschillende apps beschikbaar die je daarbij kunnen helpen. Daarnaast kun je ook online fitness trainers raadplegen voor een programma dat compleet op je omstandigheden is afgestemd.
3. Leg je vorderingen vast
Ga gelijk met het plan aan de slag op de dagen en tijdstippen dat je het thuis sporten hebt ingeroosterd. Probeer dit tenminste 21 dagen vol te houden zodat het een gewoonte wordt. Leg voor jezelf je vorderingen hoe klein ze ook mogen zijn vast en deel je training binnen je netwerk voor support wanneer je je zelfverzekerd genoeg voelt.
Met deze vijf leuke tips ga je vanzelf meer trainen
1. Train met je favoriete muziek als achtergrond muziek. Je raakt dan vanzelf in een goede flow waardoor de tijd dat je voor het oefenen reserveerde zo om is. Wellicht vind je het ook leuk om je bewegingen aan het ritme van de muziek aan te passen wat een extra positieve belasting van je spieren kan inhouden;
2. Stel je eigen trainingsgroep samen. Als je het liefst in groepsverband traint kun je je huisgenoten betrekken bij deze activiteit. Dit bevorderd de onderlinge eenheid vooral als jullie je outfits op elkaar afstemmen. Als je liever je vrienden als workout buddies hebt maar ze vanwege bijvoorbeeld de corona beperkende maatregelen niet over de vloer kunt hebben, dan biedt het via videocall samen trainen uitkomst. Stem jullie schema’s op elkaar af en ga dan aan de slag;
3. Koop workout dvd’s of zoek de workouts van bekende trainers op YouTube op. Van elke type training zijn er tal van voorbeeld video’s te vinden. Het is aan jou te bepalen welke je het meest motiveert en helpt om niet op te geven;
4. Ga ouderwets touwtje springen of hoelahoepen. Begin daar langzaam mee en bouw naarmate je uithoudingsvermogen toeneemt, de intensiteit van deze manier van trainen op;
5. Richt je op het eind resultaat en vier elke merkbare vordering. Dit kan het doen van 20 in plaats van 10 push ups zijn of het langer volhouden van een zumba workout. Ook het eindelijk goed kunnen squashen is een mijlpaal waarop je trots mag zijn. Het helpt je immers om variatie aan te brengen de volgende keer dat je traint, wat een perfecte reden is om jezelf te belonen.
We wensen je veel plezier en succes toe!