Als jij eigenaar bent van een woning, is de kans groot dat je bij de aankoop een hypotheek hebt afgesloten voor de financiering ervan. Wil je na verloop van tijd je woning verduurzamen of wil je een verbouwing laten uitvoeren, dan heb je wellicht opnieuw een flink kapitaal nodig en moet je dus hoogstwaarschijnlijk geld lenen. In de meeste gevallen heb je de keuze tussen het aangaan van een persoonlijke lening of voor het verhogen van je bestaande hypotheek.
Verschil tussen persoonlijke lening verhogen van hypotheek
Ga je een persoonlijke lening aanvragen? Dan geeft het je iets meer vrijheid in die zin dat je hier de markt kan gaan verkennen en bij de verschillende kredietverstrekkers de voorwaarden kan opvragen om zo de voordeligste lening te kiezen. Het verhogen van je hypotheek kan je uiteraard alleen maar doen bij de verstrekker van je bestaande hypotheek. Je moet er in dit laatste geval wel rekening mee houden dat je woning overwaarde moet hebben om in aanmerking te komen. Meer lenen dan je woningwaarde is niet aan de orde bij een hypotheek, behalve als het gaat om het verduurzamen van je woning, dan kan je tot 106% van de waarde van je woning lenen.
Voor- en nadelen van een persoonlijke lening
Heb je kapitaal nodig voor een kleinere uitgave aan je woning, en dan hebben we het over bedragen onder de 28.000 euro, dan ben je goedkoper af met het aangaan van een persoonlijke lening. Door de kortere looptijd kost een persoonlijke lening je minder geld dan het verhogen van je hypotheek. Voor grotere uitgaven kom je echter op het einde van de rit duurder uit dan als je jouw hypotheek verhoogt.
Het afsluiten van een persoonlijke gaat relatief eenvoudig en snel, je kan dit bij veel kredietverstrekkers volledig online doen en bovendien heb je geen tussenkomst van een notaris nodig.
Verbeteren of verduurzamen van je woning? Je mag in dat geval de rente die je betaalt voor een persoonlijke lening aftrekken van de belasting, wat toch ook als snel een groot verschil maakt.
Voor- en nadelen van het verhogen van je hypotheek
Gebruik je het geld van het verhogen van je hypotheek om je woning te verbeteren of te verduurzamen, dan heb je ook hier recht op belastingaftrek van de rente die je betaalt. Neem daar bovenop nog dat de rente voor een hypotheek lager ligt dan voor een persoonlijke lening, dan kom je al snel een heel stuk goedkoper uit. Zoals al aangehaald, moet je nagaan of je woning overwaarde heeft en of je, in geval van verduurzamen, op maximum 106% van de woningwaarde uitkomt.
Kom je met het verhogen van je hypotheek hoger uit dan het bedrag waarvoor werd ingeschreven bij de notaris, dan kan je er niet omheen om terug naar de notaris te gaan en daar komen uiteraard ook weer kosten bij. Een rekenoefening die je beter voordien even maakt om niet voor verrassingen te komen te staan.
Persoonlijke lening of hypotheek verhogen: wat is het voordeligste?
Welke keuze voor jou de beste is, hangt af van jouw persoonlijke situatie, de waarde van je woning en de hoogte van het bedrag dat je nodig hebt. Is het bedrag dat je nodig hebt lager dan 28.000 euro, dan ben je voordeliger uit met het aangaan van een persoonlijke lening. Je kiest hier voor een kortere looptijd en betaalt dus minder rente. Is het bedrag dat je nodig hebt hoger dan 28.000 euro of wil je investeren in het verduurzamen van je woning, dan is het verhogen van je bestaande hypotheek een goede keuze.