5 tips om een starterswoning te kopen

door Wanderlust

Krijg inzicht in je financiële situatie

Maak een grondige beoordeling van jouw persoonlijke financiën voordat je zelfs maar begint met het zoeken naar een huis. In Nederland is de wetgeving op dit moment zo dat je maximaal 100% van de waarde van een koophuis kunt financieren met een hypotheek. Dat betekent dat je de rest van de kosten zelf moet financieren. Juist daarom is het belangrijk om je huidige financiële situatie goed in kaart te brengen om een goed onderbouwde keuze te kunnen maken met het afsluiten van een hypotheek. Je wilt er uiteindelijk zeker van zijn dat je niet een te groot financieel risico loopt.

Ontdek de verschillende hypotheekvormen

Een hypothecaire lening is waarschijnlijk de grootste en langstlopende lening die de meeste mensen ooit afsluiten. Ter aanvulling van het bovenstaande punt is het verstandig om je te verdiepen in de verschillende soorten hypotheken. Neem daarin niet alleen je huidige situatie mee, maar kijk ook naar je toekomstplannen en -verwachtingen. Hierbij kun je denken aan verbouwingen of gezinsuitbreiding. Om een inzicht te krijgen, kan je online al je lening berekenen. Zo krijg  je een goed idee van welke lening het beste bij je past. Als je dit hebt uitgezocht, is het ook verstandig om bij verschillende hypotheekverstrekkers te shoppen. Hier zitten (grote) verschillen in de prijzen van de producten.

Neem een aankoopmakelaar

Het proces om een huis te kopen is een ingewikkeld proces en het brengt altijd veel papierwerk met zich mee. Voor een aankoopmakelaar is het een routineklus en deze helpt je om alles te begrijpen en het proces te stroomlijnen. De makelaar weet precies wat zich op de huizenmarkt afspeelt, waardoor zij precies weet hoe je ervoor staat als je moet onderhandelen over het bod of de prijs van het huis. Een aankoopmakelaar is niet goedkoop, maar je hoort vaak eerder voor welke woning je in aanmerking komt en het komt een stuk professioneler over als een aankoopmakelaar een bod uitbrengt in jouw naam.

Check het energielabel

Met het energielabel van een woning wordt aangegeven of een woning zuinig of onzuinig is. Een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en duurzamer voor het klimaat. Mocht een energielabel nog verbeterpunten hebben, dan kan je onder bepaalde voorwaarden extra geld lenen via de hypotheek. Dit mag oplopen tot 106% van de waarde van de woning. Dat is 6% extra die je mag investeren in de duurzaamheid van je woning, wat resulteert in lagere maandlasten. Let wel op dat er gecontroleerd wordt of je de extra lening ook echt aan de energiebesparende maatregelen uitgeeft.

Vergeet de extra kosten niet

Houd rekening met de extra kosten. Van overdrachtsbelasting tot notariskosten en van taxatiekosten tot advieskosten, je eerste huis brengt naast het aankoopbedrag van de woning zelf nog een aantal extra kosten met zich mee. Werk samen met je makelaar en je financieel adviseur om deze kosten te schetsen en bij te houden hoe ze werken met jouw budget.

Related Posts

Leave a Comment