Verschillende technieken van dimlicht

door Wanderlust

Gloeilampen zijn verleden tijd en de LED-lamp heeft zijn opmars gemaakt. Gloeilampen mogen vaak niet eens meer verkocht worden. Dankzij een LED-lamp kan je energiezuinig je badkamer, keuken, woonkamer verlichten op een efficiënte manier. Je hebt ze in allerlei verschillende kleuren en maten. Bovendien is de technische kant van de LED-verlichting steeds beter geworden. Toch is het niet te voorkomen dat je wel eens last hebt van knipperende LED-lampen. Hoe komt dit en hoe verhelp je knipperende lampen?

Knipperende LED-lamp slecht voor gezondheid

Maak je gebruik van LED-verlichting, dan ben je (onbewust) duurzaam en energiezuinig bezig. Het is natuurlijk vervelend als de verlichting continu of af en toe knippert. Naast dat het vervelend is, kan het ook zorgen voor gezondheidsklachten. Hoofdpijn en vermoeide ogen zijn bekende symptomen die kunnen ontstaan door continu in de buurt van knipperend licht te zijn. Kijk je bijvoorbeeld elke dag tegen knipperende LED-verlichting als je voor de badkamerspiegel staat? In het ergste geval wordt de knipperende lamp een trigger voor een migraineaanval. Dat is niet fijn. Hier kan je zeker iets aan doen!

De dimmer is de boosdoener

Dimbare spotjes zijn enorm handig, echter hebben deze spots een bijpassende dimmer nodig. De dimmer is vaak de boosdoener van het flikkerende licht. Met de dimmer kan je makkelijk de lichtsterke aanpassen. Vaak is een van de oorzaken lekspanning, daardoor kan je flikkerende verlichting krijgen. De stroomleiding van een LED-lamp kan in de buurt komen van een andere stroomleiding die onder hoge(re) spanning staat. LED-verlichting heeft nauwelijks stroom nodig, daarom stroomt er een mindere spanning door de stroomleiding. Tussen de leidingen kunnen spanningsverschillen ontstaan. Dit noemt men ook wel inductie overdracht. Inductie is de frictie tussen twee leidingen. Het gevolg hiervan is dat de lamp knippert. Een dimstabilisator kan een reddingsmiddel zijn. Deze haalt de lekspanning weg en voorkomt dus een flikkerende LED-lamp. De dimstabilisator is een klein apparaat en wordt nabij de LED-lamp geplaatst.

Diverse dimmers

Er zijn veel verschillende dimmers. Het soort dimmer is erg belangrijk bij het verlichten van ruimtes zonder flikkerende lampen. Het kan zijn dat je de dimmer die je bij de klassieke gloeilamp en halogeenlamp hebt geïnstalleerd nog gebruikt. Gloeilampen en halogeenlampen hebben een hogere stroomtoevoer nodig dan LED-lampen. De oude dimmer voert de LED-lamp te veel stroom. Dit is een van de redenen dat een LED-lamp kan gaan flikkeren. Een oplossing is om je dimmer te veranderen naar een LED-dimmer. Dan heb je minder kans op knipperende verlichting.

Nog steeds last van flikkerende lampen?

Je hebt nadat je een nieuwe dimmer hebt geïnstalleerd nog steeds last van LED-lampen die blijven knipperen. Er zijn verschillende dimmers en het is mogelijk dat je een verkeerde dimmer hebt geplaatst. Er zijn namelijk twee soorten dimmers:

1. Fase-afsnijding

2. Fase-aansnijding

Dimmers met een fase-afsnijding zijn de letters ‘RC’ op de dimmer te vinden. Geschikte lampen die hierop aangesloten kunnen worden zijn gloeilampen, 12 volt halogeen, 230 volt halogeen, dimbare LED lampen en dimbare spaarlampen. Het mooie aan deze manier van dimmen is dat je energie kan Besparen. Tevens is het zogeheten dimbereik 100%. Dit betekent dat je de gewenste lamp kan dimmen totdat deze uit is. 

Fase-aansnijding dimmen hebben de letters ‘RL’ op de dimmer staan. Geschikte lampen die hierop aangesloten kunnen worden zijn gloeilampen, 230 volt halogeen en LED lampen. Echter moet je hiermee wel goed oppassen aangezien niet alle fase-aansnijding dimmers geschikt zijn voor LED lampen. Dit staat doorgaans vermeld op de betreffende dimmer. Waar het dimbereik bij de fase-afsnijding 100% is, is dit bij de fase-aansnijding 40%. De lamp zal bij deze manier van aansnijding niet geheel gedimd kunnen worden.

Wanneer je weet welke dimmer je nodig hebt, dan is het van belang om op de verpakking te kijken. In het Engels staat vermeld welke dimmer het is. Een fase afsnijding dimmer wordt afgekort met RC en heet ‘Trailing edge’. De aansnijding dimmer wordt in het Engels ‘Leading edge’ genoemd en ook wel RL. Weet je nog niet welk soort dimmer je nodig hebt? Er zijn ook dimmers die beide technieken bieden.

Een andere techniek is dimmen door middel van stuursignalen. Vergeet bovendien niet te kijken naar de hoogste belasting van de dimmer. Deze kan tot een bepaald vermogen aan, als daar overheen gegaan wordt werkt de dimmer niet en dan gaat de LED-lamp wederom flikkeren.

De driver als boosdoener

In veel gevallen is de dimmer de boosdoener. Echter kan de driver ook de oorzaak zijn van de flikkerende verlichting. Heb je plotseling last van flikkerende lampen, terwijl je dat gisteren nog niet had? Dan weet je dat het aan de driver ligt! De driver is een onderdeel van de LED-lamp. Het werkt als een transformator.De dimmer kan kapot gaan, hetzelfde geldt voor de driver. Als de driver kapot gaat, moet je deze vervangen. Gebruik geen halogeen transformator voor de LED-verlichting. Een LED-driver wordt ook wel trafo genoemd en werkt niet op dezelfde frequentie als een halogeen transformer. Ook dit kan zorgen voor flikkerende LED-verlichting. Als de driver eenmaal in de lamp verwerkt is, dan moet je de lamp vervangen.

Related Posts

Leave a Comment