Duurzaam servies

door Wanderlust

Als je op zoek bent naar nieuw servies kan het best wel lastig zijn om te kiezen welk soort materiaal servies je wilt hebben. Mooi servies is er in allerlei verschillende soorten materialen. Het ene materiaal ziet er mooier uit dan het andere en het ene materiaal gaat langer mee dan het andere. Je wilt natuurlijk dat je servies zo lang mogelijk goed blijft. Daarom staan er in dit artikel duurzame en minder duurzame materialen voor servies beschreven!

Aardewerk

Aardewerk is een materiaal voor servies dat vaak minder duur is dan andere materialen. Het is keramiek dat is geglazuurd en gebakken. Aardewerk heeft een dikke, zware en rustieke uitstraling. Omdat het wat goedkoper is en op een ietwat simpele manier wordt geproduceerd, is het wat kwetsbaarder en ook niet super duurzaam. Als je aardewerk hebt dat niet geglazuurd is, noem je dit terracotta. Terracotta is poreus. Dit betekent eigenlijk dat het makkelijk vlekken kan krijgen van vloeistoffen. Daarom kun je het ook beter niet te lang in het water laten staan.

Steengoed

Steengoed is net zoals aardewerk van klei gemaakt. De klei die voor steengoed wordt gebruikt is wel wat fijner en kan heter gebakken worden. Het is daardoor harder dan aardewerk en niet poreus. Het is ook wat dunner dan aardewerk. Steengoed wordt eerst gebakken zonder glazuur en later nog een keer met glazuur. Steengoed is goed te gebruiken voor serviesgoed zoals dinerborden, kommen, mokken of kopjes. Het glazuren kan in allerlei verschillende kleuren en uiteindelijk bepaalt het glazuur dus hoe het servies eruit komt te zien. The Table Amsterdam is een woonwinkel die met de hand gemaakt servies van steengoed verkoopt. Het servies van The Table kan in de vaatwasser, magnetron, vriezer en oven.

Porselein

Porselein is servies met vaak een elegantere en formele uitstraling.Het is gemaakt van een erg zuivere, fijne witte klei. Deze duurdere klei wordt kaolin genoemd. Er worden kwarts en veldspaat aan toegevoegd. Het kwarts wordt gebruikt om de klei minder vet te maken en het tijdens het bakken glasachtig te maken. Veldspaat wordt toegevoegd om het porselein op een lagere temperatuur te kunnen bakken. Ook porselein wordt 2 keer gebakken. De eerste keer zonder glazuur. De tweede keer wordt het porselein op een hogere temperatuur gebakken met een laag transparant glazuur. Na het bakken houd je een erg hard, dun, niet poreus en ietwat doorschijnend materiaal over. Het is duurder dan het normale aardewerk en steengoed. 

Bone China

Bone China is een variant op het normale porselein. Het ziet er heel delicaat en verfijnd uit en is erg wit. Het is super dun en je kunt er bijna doorheen kijken. Het wordt net zoals normaal porselein gemaakt van kaolin. Alleen wordt het deze keer gemengd met beendermeel in plaats van kwarts en veldspaat. Om het porselein Bone China te mogen noemen, moet er minimaal 30 procent beendermeel in het porselein verwerkt zijn.

The Table Amsterdam

The Table in Amsterdam voorziet in al je behoeften voor wat betreft je eettafel. De producten zijn van hoge kwaliteit, omdat ze samenwerken met ambachtsmensen over de gehele wereld. Neem bijvoorbeeld het servies van The Table. Het servies wordt volgens eeuwenoude werkwijze handgemaakt in Thailand door vakmensen. Dit is met name te danken aan Carla Peters. Zij is de drijvende kracht achter de ontwerpen van de The Table. De combinatie van haar prachtige ontwerpen, haar grote netwerk in het buitenland en de eeuwenoude ambachten zorgen voor een gevarieerd aanbod op de website. Dezelfde visie is terug te zien in de verschillende collecties. Hierdoor wordt het mogelijk om die collecties naadloos met elkaar te combineren.

Related Posts

Leave a Comment