Zelf eten produceren is niet noodzakelijk. Supermarkten liggen vol met elk denkbaar voedsel uit landen van over de hele wereld. Als u op het etiket van een pot honing in de supermarkt kijkt ziet u bijvoorbeeld de tekst: “Deze honing kan afkomstig zijn uit een EU land of uit een niet EU land” Dat is in theorie de hele wereld. Maar de keuzes die u daarbij niet maakt is wat ze er bij in stoppen, onder welke omstandigheden, van welke bronnen, hoe het is bewerkt en hoe het is bewaard of opgeslagen. Die keus heeft u alleen als u zelf uw voedsel kweekt. Wilt u ook zo graag een moestuin? Of kunt u er juist geen moestuin op na houden maar heeft u wel een vijver? Begin een watermoestuin!
Zo maakt u eenvoudig een bron van voedsel in uw vijver:
- Kies de soorten die u wilt gebruiken
- Controleer de aanplantdiepte
- Schaf de soorten aan en plant ze op de juiste plek.
- Klaar!
Onkruid wieden hoeft niet, watergeven hoeft niet en oogsten vergt geen gereedschap.
De juiste soorten vinden
Okay toegegeven het is even zoeken naar de juiste soorten. De naam is soms misleidend. De vruchten van de Wateraardbei zijn bijvoorbeeld niet eetbaar. Dus laat u goed informeren.
Op Zuurstofplanten.com is er naast de essentiële benodigdheden voor een biologisch vijverbeheer ook een assortiment met planten die als voedsel kunnen dienen. Het bekendste is misschien de watermunt die een heerlijke thee geeft maar thee wordt bijvoorbeeld ook gemaakt met Moerasspirea bloesem en Kalmoes wortel.
Salade liefhebbers komen ook aan hun trekken met Gele waterkers en Witte waterkers met hun radijs achtige smaak en het bonte blad van Bloedzuring fleurt menig salade op. Maar wist u dat de blaadjes van de Watermunt ook rauw door de salade kunnen of door de Tzaziki?
En wist u dat de Kalmoes een heerlijke aromatisch geur geeft aan veel bekende kruidbitters. Het heeft ook een licht ontsmettende werking net als de Watermunt die ook geschikt is voor een heerlijk munt drankje die te vergelijken is met Raki. Medicinaal is de vijver ook een goede bron. Het bekendste voorbeeld daarvan is Valeriaan maar Witte waterkers werkt na de bloei als diureticum (een vochtafdrijver) en het blad van de Kalmoes gaat bederf tegen en kunnen bij gebrek aan onsmettingsmiddel of steriel verband zo op een wond gedrukt worden als noodkompres.
Ouderwets lekker
Als het echt om maaltijden gaat zoek je iets met veel voedingswaarde zoals Lisdodde waarvan veel recepten bestaan. Hele oude recepten zijn er te vinden van de Waternoot (Trapa natans) die 110 jaar lang niet meer in Nederland voor kwam. De recepten daarvan zijn met gemak 200 jaar oud. Wat bewerkelijk okay, maar echt iets bijzonders.
Nu waterplanten bestellen is dit jaar nog genieten van uw watermoestuin!
Lees ook: Het hele jaar door kweken in je eigen kweekkas