Wat is beleggen nou eigenlijk? Beleggen is een soort investering. Een deel van jouw geld wordt voor een bepaalde tijd vastgelegd. Het doel daarvan is om in de toekomst financieel voordeel te behalen. Je biedt je geld aan in ruil voor onzekere inkomsten in de toekomst. In de praktijk beleggen we eigen allemaal. Er wordt wel onderscheid gemaakt tussen beleggen en sparen, maar het komt op hetzelfde neer. Kijk maar naar jouw spaartegoed. Het geld dat op jouw bankrekening staat, is van jou, maar toch loop je ook hierbij een risico. De spaarbank kan failliet gaan, dat noemen we het debiteurenrisico. Een nog veel groter risico op langere termijn, is het inflatierisico. Als over de waarde van het spaartegoed een lager rentepercentage wordt uitgekeerd dan de geld ontwaarding, dan wordt je praktisch gezien alsnog armer. Hieronder komen verschillende soorten beleggingen aan bod.
Aandelen
Allereerst hebben we de aandelen. Door middel van een aandeel stop jij geld in een onderneming. Op deze manier kan het bedrijf met het door jouw geïnvesteerde vermogen activiteiten of groei financieren. Een aandeel is dus een deel van het kapitaal van het bedrijf waarin je investeert. Als aandeelhouder ben jij de eigenaar van het aandeel en daardoor ook mede-eigenaar van het bedrijf. De rendementsverwachting en het risico zijn bij een aandeel hoog.
Obligaties
Een obligaties zijn leningen die worden uitgegeven door bedrijven of overheidsinstanties. Bij het kopen van een obligatie leen jij je geld uit aan een bedrijf of overheidsinstantie. Er zijn twee manieren waarop je rendement kunt behalen op je obligatie, namelijk couponrente en koersrendement. Couponrente is het geld dat aan jou op een periodieke wijze wordt uitgekeerd. Ieder jaar bijvoorbeeld wordt de rente aan jou uitgekeerd. De hoogte van de couponrente is vaak afhankelijk van de kredietwaardigheid. Bij een hogere kredietwaardigheid is de couponrente lager. Dit komt doordat je minder risico loopt bij een instantie met een hogere kredietwaardigheid. Er kan koersrendement worden behaald doordat de beurswaarde van jouw obligatie stijgt. De koers van jouw obligatie is afhankelijk van het renterisico, debiteurenrisico en het marktrisico. De rendementsverwachting en het risico van een obligatie is laag.
Crypto
Een cryptomunt is een denkbeeldige munt. De munt is niet tastbaar en wordt opgeslagen in een digitale portemonnee. In Nederland is de cryptomunt geen geld, maar een goed. Dit komt doordat de cryptomunt niet voldoet aan de drie Nederlandse basisbeginselen van geld, namelijk: ruilmiddel, oppotmiddel en rekenmiddel. Beleggen in een cryptomunt brengt een zeer hoog risico met zich mee. De waarde van de cryptomunt is niet vast en er vinden veel koersschommelingen plaats. De koers is volledig afhankelijk van vraag en aanbod. Er is ook geen wettelijk bescherming voor jouw cryptomunten. Voor je spaargeld bij de bank bijvoorbeeld is er een depositogarantiestelsel. Bij de cryptomunten is er geen vangnet. Als je geld weg is, dan is het ook echt weg!
Risico van het vak
Beleggen brengt over het algemeen een hoog risico met zich mee. Voordat je daadwerkelijk gaat beleggen is het om de informatie tot aan de bodem uit te pluizen. Het gaat wel om geld, waar je in de huidige wereld veel mee kunt. Voor meer informatie kan je een kijkje nemen bij Anycoindirect.