bloedtest

Hoeveel liter bloed heeft een mens?

door Wanderlust

De hoeveelheid bloed die een persoon heeft, is afhankelijk van zijn gewicht. Dit komt omdat elk individu zijn eigen bloedvatenstelsel heeft. Een algemene regel is dat een persoon 10 milliliter bloed krijgt voor elke kilogram die hij of zij heeft.

Wat is het ideale bloedvolume voor het menselijk lichaam?

Het menselijk lichaam moet een optimale balans tussen bloedvolume, bloeddruk en hartslag behouden. Als de bloeddruk te laag is, gaat de hartslag omhoog om te proberen meer bloed door het lichaam te pompen.

Als het te hoog is, vertraagt de hartslag om de bloedstroom te verminderen.

Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op de hoeveelheid bloed die uw lichaam nodig heeft. De grootte en het gewicht van iemand zullen hun behoefte aan extra bloedvolume beïnvloeden, omdat zwaardere mensen meer weefsel hebben dat zuurstof en voedingsstoffen nodig heeft.

Hoeveel bloed je verliest door bloeden?

Bloeden is een lichamelijke functie die nodig is om een stabiele druk in de bloedsomloop te behouden. Het is ook een teken van een blessure en een van de eerste dingen die gebeuren als je geblesseerd bent.

Er zijn twee belangrijke factoren die bepalen hoeveel bloed u verliest bij een bloeding: hematocriet en plasmavolume. Hematocriet is het percentage van uw volbloedvolume dat rode bloedcellen bevat. Plasmavolume is de hoeveelheid vocht in uw lichaam, waaronder water, minerale zouten, eiwitten en glucose.

Wat gebeurt er als u te veel bloed verliest?

Alle organen in ons lichaam moeten met bloed worden gevoed om goed te kunnen functioneren. Het hart pompt bloed door ons lichaam via slagaders en aders voeren het terug. Als je veel bloed verliest, zal er niet genoeg zuurstof je hersenen en vitale organen bereiken, en zullen ze gaan falen.

Als u meer dan 40% van uw totale bloedvolume verliest (gelijk aan ongeveer vier pinten), heeft u een spoedoperatie nodig. Een chirurg moet de ader die bloedt afklemmen of het beschadigde orgaan verwijderen dat niet meer goed werkt. Je hebt ook vloeistoffen en medicijnen nodig om je hartslag en bloeddruk te stabiliseren, zodat het zijn werk effectiever kan doen.

Gevaren van een laag circulerend bloedvolume in het lichaam

Een laag circulerend bloedvolume in het lichaam is een aandoening die kan leiden tot een reeks andere complicaties, zoals zuurstofgebrek, migraine, stolsels en hartaanvallen.

Een laag bloedvolume kan door een aantal factoren worden veroorzaakt. De meest voorkomende oorzaken zijn uitdroging, zwangerschap en langdurige stress, waardoor de hersenen hormonen kunnen afscheiden die de hartslag verlagen en de bloedvaten vernauwen.

Er zijn ook bepaalde medicijnen die een laag bloedvolume kunnen veroorzaken, zoals ACE-remmers of diuretica.

Het belang van het handhaven van een gezond circulerend bloedvolume

Het handhaven van een gezond bloedvolume als volwassene is belangrijk voor het hart, de hersenen en andere organen. Het kan worden gedaan door een gezond dieet te volgen en medicijnen te vermijden die het bloedvolume verminderen.

Het bloedvolume is de hoeveelheid vloeistof die op enig moment in het lichaam circuleert. De drie dingen die het bloedvolume beïnvloeden, zijn de zoutinname, de waterinname en de hormoonspiegels. De zoutinname van een persoon beïnvloedt hoeveel water door hun lichaam wordt vastgehouden. Hoe meer zout ze eten of binnenkrijgen door uitdroging of zweten, hoe minder water ze in hun systeem zullen hebben om hun organen gezond te houden. Hormonen beïnvloeden ook uw bloedsomloop omdat u hormonen nodig heeft om uw nieren te vertellen wanneer u natrium (zout) moet vasthouden of in uw urine moet afgeven.

Lees ook: Avocado olie voor een mooie huid

Related Posts

Leave a Comment