Je wilt een nieuwe matras kopen, maar welke kies je? Je zult bij je zoektocht waarschijnlijk veel koudschuim matrassen tegenkomen, omdat dit type matras enorm gangbaar is. Maar slaap je goed op een koudschuim matras? Wat zijn de eigenschappen van koudschuim? En waar moet je op letten als je er een koudschuim matras koopt? Deze en andere vragen worden in dit artikel beantwoord.
Wat is koudschuim?
Technisch gesproken is koudschuim geschuimd polyurethaan. Het materiaal dankt zijn naam aan het productieproces. Tijdens het produceren wordt het (dan nog) vloeibare materiaal in koude vorm mallen gegoten. Dit porces wordt “Cold Cure Moulding” genoemd. Koudschuim is volledig veilig voor contact met de huid. Daarnaast is koudschuim geschikt voor mensen met een allergieën.
Bij de productie van een koudschuim matras wordt vloeibaar PU opgeschuimd in grote blokken. Vervolgens worden uit deze blokken de matrassen op maat gesneden. Deze koudschuim matraskernen kunnen worden voorzien van insnijdingen om luchtkanalen en ergonomische ligzones te vormen. Tenslotte gaat er een matrashoes om het koudschuim kernmatras heen.
De voordelen van koudschuim
Het is niet voor niets dat koudschuim veel wordt gebruikt voor het vervaardigen van matrassen. Koudschuim heeft namelijk vele voordelen:
- Koudschuim is zeer punt-elastisch, wat betekent dat het alleen meegeeft waar het wordt belast. Hierdoor zakken uitstekende lichaamsdelen zoals heupen en schouders heerlijk weg in het matras. De holle lichaamsdelen worden juist opgevangen door het materiaal. Zo wordt uw (holle) rug optimaal ondersteund.
- Koudschuim heeft een open celstructuur. Hierdoor beschikt een koudschuim matras over optimale ventilatie en hoogwaardige vochtregulatie.
- Na de eerste verluchting is het matras vrijwel geurloos, wat een belangrijk punt is voor mensen die lijden aan MCS (meervoudige chemische gevoeligheid).
- Koudschuim is een duurzaam materiaal.
- Een koudschuim matras is geschikt voor rug-, buik- en zijslapers.
Voor wie zijn koudschuimmatrassen geschikt?
Het is niet zonder reden dat de koudschuim matras zo vaak voorkomt in de slaapkamer. Overweeg je ook een koudschuim matras te kopen? Een koudschuim matras is een goede keuze voor je als:
- Je goede ondersteuning belangrijk vindt
- Je het snel warm hebt in bed
- Je verstelbare lattenbodem wilt kantelen
- Je graag op een goed ventilerend matras ligt
- Je last hebt van een huisstofmijtallergie of een andere allergieën
- Je veel beweegt ’s nachts
Hoe vind je de ideale koudschuim matras
Niet alle koudschuim matrassen zijn hetzelfde. Er worden online veel koudschuim matrassen aangeboden waarbij het materiaal van lage kwaliteit is. Een extreem zachte prijs voor een koudschuim matras staat vaak garant voor slecht kernmateriaal. Ga je een koudschuim matras kopen? Beoordeeld het koudschuim matras dan op de volgende 2 punten:
Let op de dichtheid van het schuim: de HR waarde
Deze HR waarde geeft aan hoeveel materiaal is gebruikt voor één kubieke meter afgewerkt schuim. Goede matrassen hebben een volumegewicht van minstens 30 kg/m³, meer is nog beter. Reden: bij een lager volumegewicht bestaat het matras uit meer lucht. Hierdoor is het koudschuim minder elastisch, verliest het sneller aan veerkracht en kunnen er kuilen in het matras ontstaan.
U kunt de dichtheid van het koudschuim controleren door naar de HR-waarde te kijken of te vragen. De HR-waarde staat voor High Resilience, ook wel ‘hoge veerkracht’. Deze HR-waarde geeft aan hoeveel materiaal er is gebruikt voor één kubieke meter afgewerkt schuim. HR30 betekent dat er 30 kg schuim per vierkante meter is gebruikt. Zo geeft HR40 een volumegewicht van 40 kg/m3 aan. Controleer bij aankoop van een koudschuim matras dus of het koudschuim minimaal een waarde van HR30 heeft.
Kies de juiste hardheidsgraad
Veel matrassen worden aangeboden met verschillende hardheidsgraden voor uiteenlopende gewichtsklassen. De gebruikte schuimformule is steviger of zachter. De hardheid van een matras wordt vaak aangegeven met woorden: soft, medium en firm. Sommige matrasboeren gebruiken de “Hardheidswaarde” om aan te geven hoe hard een matras is: H1, H2, H3, H4 en H5. Bij de hardheidswaarde is een H1 matras extra zacht. De hardheid van het matras loopt vervolgens op met de cijfer. Een H3 matras is dus een medium matras qua hardheid.
De beste manier om de juiste hardheid vast te stellen voor je nieuwe matras is door te gaan proefliggen voordat u een matras koopt. Je kan namelijk alleen zelf bepalen wat je lekker vindt liggen. Per matrassenfabrikant kant de hardheid voor een H3 of medium matras erg verschillen. Voor het aangeven van de matrashardheid zijn geen regels opgesteld. Ga dus altijd even liggen op een matras voordat je over gaat tot aankoop. Zo weet je zeker dat je nieuwe koudschuim matras lekker ligt!
Lees ook: Waar moet een goede kledingkast aan voldoen?