Onze huizen zijn de afgelopen tijd steeds belangrijker geworden, als plek waar we vaak werken met wonen (noodgedwongen) zijn gaan combineren. Daarnaast is er een aantal ontwikkelingen dat zich steeds duidelijker aftekent: zo voelen veel mensen zich in toenemende mate verstikt door de hoeveelheid spullen in huis en is er anderzijds veel aandacht voor de gevolgen van overconsumptie op het milieu.
We willen over het algemeen dus zowel minder als duurzame meubels in ons huis. En gelukkig is met dit toenemende milieubewustzijn ook een flink aanbod aan aanbieders van duurzame meubels ontstaan. Zo zijn er bijvoorbeeld Loungebanken van UrbanSofa verkrijgbaar, die helemaal naar jouw wensen samengesteld worden uit duurzame materialen. De wetenschap dat degenen die je bank maken eerlijke arbeidsomstandigheden krijgen en dat er duurzame keuzes gemaakt worden tijdens het productie- en transportproces maakt dat je op zo’n bank nog nét wat comfortabeler zit dan op een conventioneel, niet-duurzaam exemplaar.
Wat maakt meubels duurzaam?
De duurzaamheid van meubels wordt door een aantal zaken bepaald. Ten eerste zijn de gebruikte materialen van belang. Hout – mits duurzaam geproduceerd – is duurzamer dan metaal. Maar tussen metalen zitten ook weer grote verschillen. Zo is de productie en verwerking van aluminium vele malen belastender voor het milieu dan die van staal. En hergebruikte materialen zijn vanzelfsprekend duurzamer dan nieuwe. Daarnaast kan de afwerking (met bijvoorbeeld verf of stof) verschillen qua duurzaamheid.
Een ander belangrijk aspect dat mede bepaalt hoe duurzaam een meubel is, is de productiewijze. Is hierbij aandacht voor mens en milieu, of gaat het veeleer om het maximaliseren van winstmarges? Hierbij geldt in feite altijd dat de prijs door iets of iemand anders betaald wordt, als de verkoopprijs voor een meubel te laag is. Hoe meer er bij de productie en het transport van de meubels rekening gehouden is met de mensen die eraan werken en met de materialen en apparatuur waarmee gewerkt wordt, hoe duurzamer het meubel is.
Een laatste element dat relevant is voor de duurzaamheid, is hoelang je het gebruikt. Omdat het maken van meubels een tijds- en energie-intensief proces is, kun je ze als ze klaar zijn het beste zo lang mogelijk blijven gebruiken. Op die manier profiteer je maximaal van de energie die aan het maken van dit ene meubel besteed is én hoeft er niet weer een bak nieuwe energie gebruikt te worden voor het maken van iets anders.
Dit gaat natuurlijk lijnrecht in tegen de trends en modegevoeligheid waarmee we allemaal overspoeld worden. Het vooruitzicht om tien jaar (of langer) aan te moeten kijken tegen dezelfde bank kan deprimerend aanvoelen. Gelukkig kun je je duurzame bank – maar ook andere meubels lenen zich daarvoor – prima opfrissen door hem bijvoorbeeld opnieuw te laten bekleden in een stof die je dan mooi vindt. En stoor je je aan een paar hardnekkige vlekken dan laat je de bekleding professioneel reinigen en ziet je bank er weer om door een ringetje te halen uit.
Kies kortom dus voor duurzame meubels die je in de basis prachtig vindt en besteed het budget voor een nieuw meubel aan het duurzaam ‘pimpen’ ervan!