Als je denkt aan Nederland, dan denk je aan windmolens, klompen en natuurlijk een frietje uit een puntzak. In elk dorp en in elke stad zijn er wel een aantal snackbars terug te vinden. Jarenlang was het niet meer dan normaal dat je patatje in een plastic bakje werd opgediend, in plaats van een duurzaam alternatief. De massale plastic consumptie heeft een grote negatieve invloed op het milieu gehad en gelukkig zijn we ons daar bewust van geworden. Je ziet in steeds meer snackbars patat en snacks opgediend worden in duurzame alternatieven. In dit artikel gaan we in op de duurzame puntzakken: welke opties heb je en waarom zijn ze eigenlijk duurzaam?
Waarom moeten we af van plastic bakjes?
Voordat we ingaan op de verschillende duurzame alternatieven gaan we eerst een andere belangrijke vraag beantwoorden. Want, waarom zijn de plastic bakjes eigenlijk zo slecht? Om je daar een helder beeld van te geven hebben wij de grootste nadelen van de plastic bakjes op een rij gezet.
- Plastic frietbakjes worden onder andere gemaakt van ruwe aardolie. Dit is een fossiele brandstof, wat inhoudt dat de stof ooit opraakt. De aarde uitputten van zijn grondstoffen is iets wat we juist willen voorkomen en daarom is het een slecht idee om plastic te blijven produceren. Het productieproces vraagt tevens veel energie en water, dat zijn ook factoren wat het productieproces alles behalve duurzaam maakt.
- Tegen 2050 zal de productie van plastic verantwoordelijk zijn voor 15 tot 20 procent van de CO2-uitstoot. Dit wordt gezegd door het EIT Climate-KIC, een Europees uitvoeringsorgaan dat start-ups ondersteunt. Door minder plastic te consumeren is er dus ook minder plastic nodig en zorgen we ervoor dat er minder CO2-uitstoot is.
- Ben je bekend met de plastic soep? Dit zijn grote ophopingen in onze oceanen vol met plastic. Dit zorgt niet alleen voor een slechte leefomgeving voor dieren, maar het zorgt er ook voor dat er microplastic in onze voeding terecht komt. Het is schadelijk voor alle elementen van de natuur, zowel voor dier, mens als klimaat.
Waarom moeten we overstappen naar papieren puntzakken?
Je patatje opdienen in een plastic bakje is dus geen goed idee, maar wat is dan wel een juiste keuze? Papieren puntzakken! Waarom dat is leggen we je uit aan de onderstaande voordelen.
- De papieren puntzakken worden gemaakt van FSC® gecertificeerd papier. Dit papier is gemaakt van gekapte bomen die komen uit een speciaal bos dat op een verantwoorde manier wordt beheerd. Dit houdt in dat de bomen gekapt worden met grote zorg voor mens en dier en dat het bos de tijd krijgt om zich te herstellen nadat er bomen gekapt zijn. Dit zorgt ervoor dat ontbossing wordt tegengegaan.
- In tegenstelling tot plastic is papier wel 100% biologisch afbreekbaar. Zodra papieren puntzakken in de natuur terechtkomen zullen ze daar niet voor altijd liggen. Na verloop van tijd breken de puntzakken af en zullen ze verdwijnen uit de natuur. Ze zorgen voor veel minder schade aan dier, mens en klimaat wanneer ze in de natuur terechtkomen.
- Tot slot zijn puntzakken beter voor je patat. Waarom? Ze houden de warmte langer vast. Oftewel, je kunt langer van je patatje genieten als je het in een papieren puntzak doet.